Bröhan-Museum. Foto: Kirsten Andersen

George Grosz i Bröhan Museum

Indtil 6. januar 2019 viser Bröhan-Museum Landesmuseum für Jugendstil, Art Deco und Funktionalismus en udstilling med og om George Grosz (1893-1959).

George Grosz kræver sandsynligvis ikke nærmere beskrivelse for kunstinteresserede eller dem, der kender til den tyske kulturhistorie. Men jeg kan da lige kort ridse op, at Grosz var maler, grafiker og karikaturist. Han virkede i Berlin under Weimarer republik-årene og  tilregnes til Neue Sachlichkeit, men har også ekspressionistiske, dadaistiske og futuristiske træk. De fleste af hans ofte provokerende værker var en politisk-kritisk fremstilling af storbyens rå miljø og indeholdt ofte kritik og karikaturer af militær, magthavere og dem der sad på pengene i samfundet.

George Grosz når at tage imod et tilbud om at undervise på en kunstskole i New York og få sin familie derover, før nazisterne kort efter magtovertagelsen stormer hans atelier. Og det, som jeg synes, gør udstillingen ekstra interessant, er at der også vises fotografier, som Grosz tog på rejsen til USA og den første tid i New York. Men udover fotografierne og de mange malerier og tegninger – der vises 200 værker i alt – får man også noget at se og vide om Grosz’ arbejde som teaterkostumier og -scenograf. Meget af det udstillede har således ikke været vist offentligt før. Den retrospektive udstilling er arrangeret i tæt samarbejde med George Grosz Estate og er den første Grosz udstilling i Berlin siden 25 år.

Georg Grosz vender tilbage til Berlin i 1959, hvor han er blevet valgt som medlem af Akademie der Künste. Men han dør kort tid efter. Han falder på en trappe i beruset tilstand ifølge tysk Wikipedia, der har et brev fra Erwin Piscator som kilde.

Udstillingen skal ifølge omtale på Bröhan-Museums hjemmeside også ses i sammenhæng med de mange udstillinger og arrangementer med overskriften „100 Jahre Revolution – Berlin 1918|19“, som finder sted i denne vinter i Berlin. Og i forbindelse kan jeg da nævne, at der er rigtig mange interessante udstillinger at se.

Det nævnes endvidere i omtalen af udstillingen på Bröhan-Museus hjemmeside, at der tænkes på et George Grosz museum i Berlin. Spændende!

Vi skal se denne udstilling, når vi skal til Berlin i november – min grandfætter Flemming og jeg. Museet har jo i sin samling mange fine ting, vi helt sikkert også vil nyde at se.

Læs mere om George Grosz på tysk Wikipedia her

Læs mere om udstillingen George Grosz in Berlin her.

Tip: Hvis man googler George Grosz Estate og vælger billeder, kan man se rigtig mange værker af Grosz.

Skriv gerne en kommentar