Europäischer Monat der Fotografie Berlin

Lige nu og en måned frem er Berlin slaraffenland for yndere af fotoudstillinger. I går åbnede nemlig  fotofestivalen Europäischer Monat der Fotografie (MdF Berlin).

Festivalen er den største fotofestival i Tyskland og det er nu 6. gang den holdes. Den holdes altid i Berlin og det sker hvert andet år. Det er organisationen Kulturprojekte Berlin GmbH, der står for festivalen i samarbejder med museer, kulturinstitutioner, galerier, ambassader og fotoskoler i Berlin og Potsdam.

Temaet for festivalen i år er “Umbrüche und Utopien. Das andere Europa” (Forandringer og utopier. Det andet Europa). Krige, kriser, løsrivelser og samfundsudviklingen ændrer hele tiden billedet af Europa, og det er så under den hat, at udstillingerne præsenteres. Fotografierne har såvel historiske vinkler som fokus på samtiden. Fotografierne på festivalen er udvalgt af en jury blandt 170 ansøgende fotokunstnere.  MdF Berlin er i det europæiske EMoP – European Month of Photography, og i det regi er udstillingen „MemoryLab: The Sentimental Turn“ i Martin-Gropius-Bau blevet til.

Der er mange udstillingssteder og mange kunstnere. På hjemmesiden for MdF Berlin (vælg mellem engelsk eller tysk) er det forholdsvis nemt at danne sig et overblik. Forsiden af udstillingen er udelukkende billeder (naturligt nok for en fotoudstilling). Ved at holde musen over billedet, ser man oplysninger om den pågældende udstilling. Men gå også ind på fanerne og læs nærmere om udstillingerne, kunstnerne og stederne, hvor de udstiller.

Jeg skal i al fald have set nogle af udstillingerne. Rbb Stilbruch i går gav mig lyst til at se udstillingen i Haus am Kleistplatz – Reenactment MfS, hvor kunstneren Arwed Messmer har været i Stasis arkiver og kigge på foto-optagelser af de situationer, der var opstået ved mislykkede flugtforsøg. En tragisk ting at forfølge og udstille, men en vigtig del af Tysklands og Europas historie at trække frem i lyset. Se evt. indslaget fra Rbb Stilbruch

Se evt. indslaget om hele fotofestivalen fra Rbb Abendschau.

Skriv et svar