Et nyt museum for arkitektur-tegning: Tchoban Foundation på Pfefferberg

I juni måned åbnede et nyt museum for arkitektur-tegning i Berlin. Og det er lidt af en sjældenhed, da arkitektur-tegning ofte er et noget niche-præget og hengemt emne. Men nu kan interesserede med hang til at kigge nærmere på dét, som går forud for faktiske bygninger, godt glæde sig.

Museet, der har navnet Tchoban Foundation Museum für Architekturzeichnung, har til huse i Christinenstrasse 18A ved den vestlige indgang til Pfefferberg – det tidligere bryggeriområde fra 1800-tallet mellem Schönhauser Allee og Teutoburger Platz i Prenzlauer Berg.

Det er arkitekten Sergei Tchoban (født 1962), der står bag museet – deraf museets navn. Museet er altså et privatforetagende, og det er også Tchoban selv, der, sammen med arkitekten Sergey Kuznetsov, har tegnet museet. Foruden at være arkitekt er Tchoban også ivrig samler af internationale arkitektur-tegninger. Ideen bag museet er, at det dels skal huse Tchobans private samling af tegninger fra 1500-tallet til i dag, og dels fungere som museum med skiftende udstillinger af arkitektur-tegninger. Museet samarbejder bl.a. med det anerkendte arkitekturmuseum Sir John Soane’s Museum i London, så der er bestemt grobund for mange, meget interessante udstillinger.

At det er arkitektur-tegning, det handler om, er man ikke i tvivl om, når man ser bygningen. På overfladen af museets lyse bygningsblokke, der skyder sig asymmetrisk ind over hinanden, er der nemlig indridset fragmenter af bygningsskitser. Det er ret raffineret sådan at bryde en ellers noget monoton overflade og bastant bygningskrop med spinkle indridsede linjer. På den måde lader arkitekterne det immaterielle tegningsmedium møde den konkrete bygning. Dermed henviser de ikke kun til bygningens indhold, men også, i hvert fald i overført betydning, til et helt central emne indenfor arkitekturen – nemlig til forholdet mellem tegning og bygning.

Tchoban Foundation, facade. Foto: Rikke Lyngsø Christensen
Tchoban Foundation, facade. Foto: Rikke Lyngsø Christensen
Tchoban Foundation, detalje. Foto: Rikke Lyngsø Christensen
Tchoban Foundation, detalje. Foto: Rikke Lyngsø Christensen

Museet, der er i fire etager, indeholder to mindre udstillingssale. Da tegninger jo dårligt tåler lys, er salene uden direkte lysindfald. Et mørkt trægulv bidrager til en behagelig atmosfære, så man i ro og mag kan fordybe sig i de enkelte værker.

Tchoban Foundation, udstillingssal. Foto: Rikke Lyngsø Christensen
Tchoban Foundation, udstillingssal. Foto: Rikke Lyngsø Christensen

I øjeblikket vises 15 tegninger af den italienske 1700-tals grafiker og arkitekt Giovanni Battista Piranesi. Tegningerne er udlånt fra Sir John Soane’s Museum i London. De er forstudier til Piranesis sidste grafiske serie og har de græske templer i Paestum som motiv. Det interessante ved tegningerne, udover at de er forførende i deres ruin-æstetik, er, at de ikke viser templerne helt objektivt, men derimod med små forskydninger og finurlige figurgrupper. På den måde giver tegningerne indblik i en fantasifuld og selektiv kunstnerisk proces.

Den aktuelle udstilling varer dog kun indtil d. 31. august. Derefter må man vente en lille måneds tid for igen at kunne besøge museet. Den næste udstilling med titlen: “Architektur im Kulturkampf” åbner d. 21. september. Indtil da kan man fordybe sig i de arkitektur-tegninger, som er indridset i museets facade, for bygningen er bestemt et besøg værd i sig selv.

Skriv et svar