Engang til …. nej ikke for prins Knud

2 x hören – lyt til det 2 gange

Hvis I er lidt nølende overfor at gå til klassiske koncerter, hvor der opføres ny musik, så læs videre her.

For det første, når man taler om ny musik inden for den klassiske genre, så kan det godt have flere år på bagen. Musik skrevet i begyndelsen af det 20. århundrede anses nogle gange for at være ny musik. Det var bare lige for at få det på det rene. Der er også betegnelsen musik fra samtidenzeitgenössisch. Men det er jo et vidt begreb, for hvilken samtid? Ny klassisk musik kan selvfølgelig også være helt ny og komponeret tæt på nutiden eller lige nu. Det er faktisk ikke så helt enkelt at definere, hvad ny klassisk musik er, men en grov skelnen kan efter min vurdering være, at det er musik, som er skrevet efter år 1900 eller senere. Kom gerne med et bud på en bedre definition! Wikipedia forsøger også med en definition læs fx. dette her.

Men tilbage til det med at være nølende overfor at gå til koncerter med ny klassisk musik. Her har Konzerthaus i Berlin et rigtig godt tilbud: 2 x hören. Lyt til det 2 gange. En gang til for prins Knud, sagde man, da han gerne ville se en balletsekvens igen, fordi han ikke havde set det hele første gang. Her i Konzerthaus gælder det musik. Fremgangsmåden er, at musikken bliver opført, og bagefter vil musikerne og måske komponisten fortælle om musikken, baggrunden for kompositionen og de særlige ting ved den. Derefter opføres stykket endnu en gang. Det er et virkelig fint koncept. Koncerten spilles i en af de mindre sale i Konzerthaus, Werner Otto Saal. Den første af fire koncerter i denne sæson spilles den 21. oktober. Læs mere om koncerterne her.

Eftertanke! Det er egentlig underligt, hvorfor den nye klassiske musik har så vanskelige vilkår (der kommer generelt ikke så mange til koncerter med  ny klassisk musik), når man tænker på, hvor stor musikindustrien er indenfor pop- og rockmusik, hvor det meget handler om de nye musiknumre….

Skriv et svar