En britisk soldats fotografier fra Berlin 1945/46

Märkisches Museum åbner den 17. juli en fotoudstilling, som jeg heldigvis kan nå at se i oktober, den varer ved til 25. oktober. Det bliver samtidig en lejlighed til at besøge Märkisches Museum, hvor jeg med skam på bekende, at jeg ikke har været endnu. Det er i god tid, at jeg skriver om udstillingen, men jeg skal nok vende tilbage til den igen senere.

Udstillingen viser fotografier af den sønderbombede by, som den så ud i 1945. Og som den britiske soldat Cecil F. S. Newman så den og fotograferede den. Han kom til byen med de allierede styrker og var med til at genoprette infrastrukturen og tilrettelægge genetableringen af byen. Hans billeder viser ikke bare de trøstesløse ruiner, men også de mennesker, som skulle leve videre og bygge op på ny. Nu har jeg jo ikke set udstillingen endnu, men i udstillingsteksten, lægges der meget vægt på, at hans billeder også indeholder optimisme.

Der udstilles også billeder fra to af Newmans private fotoalbums, som han lavede under sit ophold i Berlin i 1945/46. Det er hans datter, som har skænket fotografierne til Märkisches Museum, for som hun har sagt: I wanted to bring them home.

Der udgives også et katalog med 100 fotografier, nogle af dem i farver. Jeg er bange for, at det må med hjem, når jeg ser udstillingen.

Læs mere om udstillingen her.

Skriv gerne en kommentar