Brahms mindesmærke i Hamborg. Foto: Kirsten Andersen

Det Brahmser

Overskriften er et forsøg på at fordanske det herlige tyske udtryk “es brahmst”…

Det er for det første et kunstigt konstrueret verbum. Der er ikke noget, der hedder zu brahmsen. Men sådan holder tyskerne af at gøre det. De bruger også udtrykket “es weihnachtet” op mod jul. Det kan vel sidestilles med at vi på dansk siger: det dages – det bliver snart dag. Det bliver altså snart Brahms, det hele. Det gør det i Konzerthaus på søndag den 22. april, hvor de holder Brahms-Marathon. Sikkert i anledning af, at det i år er 185 år siden Brahms blev født.

Der spilles koncerter i 9½ time, og så vidt jeg kan se, sker de i alle deres sale. Jeg vil ikke remse programmet op her, for det kan man så udmærket læse på Konzerthaus’ hjemmeside. Der er endda også en pdf folder, man kan downloade. Links kommer til slut i teksten.

Holder De af Brahms? er også titlen på en roman af Francoise Sagan, udgivet i 1959 (original titel Aimez-vous Brahms?). Bogen blev filmatiseret i 1961 med Ingrid Bergmann og Antony Perkins i hovedrollerne. Fortællingen er et trekantsdrama, som udspilles i det mondæne Parisermiljø. Det var vist også noget med Brahms og Schumann’erne, ikke?

Holder jeg af Brahms? …Jeg begynder at gøre det. I moden alder er jeg blevet klar til Brahms. Sidste år gik jeg til en opførelse af af hans Ein Deutsches Requiem , som jo er så smukt. Og jeg blev meget betaget af det. Tidligere kunne jeg ikke rigtigt samle Brahms’ musik. Det er bare et hint, hvis nogle af jer har/har haft det ligesådan. Giv Brahms en chance på søndag, hvis I er i Berlin. Der er også musik fra hans lettere repertoire, som man kan begynde med – de ungarske danse fx.

Nu kommer der links:

Konzerthaus’ beskrivelse af Brahms-Martathon finder I her

PDF folderen med programmet kan I læse her

Læs om Brahms på tysk Wikipedia her

Skriv et svar