Dansende hænder i det hemmelige museum

Man kan vel godt sige, at dagens tip er et rigtigt Geheimtip. Det handler nemlig om Das Verborgene Museum (det hemmelige museum) der som eneste museum i verden har til formål at udstille kunst af kvindelige kunstnere, som af den ene eller anden grund med tiden er gået i glemmebogen. Museet har eksisteret siden 1986 og har i den tid vist udstillinger med omkring 100 kunstnere.

Museet har netop åbnet en udstilling med fotografier af danserne Tilly Losch  (1903-1975) og Hedy Pfundmayr (1899-1965). Udstillingen tager udgangspunkt i dansernes fælles optræden ved Salzburger Festspiele i 1927, hvor de havde skabt forestillingen Tanz der Hände (hændernes dans), som derefter blev deres varemærke. Der var noget kult om hænder i samtiden, og de bliver vel også nu ofte set som et spejl af sjælen, tænk også bare på sandsigerskers læsning i hænderne eller alle de ordsprog og sange, der findes om hænder. Jeg husker fra min barndom, at i radioen (der var kun en Danmarks Radio dengang) blev der ofte spillet en vise om hænder, jeg tror endda den hed “Hænderne”, sunget af Manja Mourier. Rettelse: En venlig læser har gjort opmærksom på, at det var Elsa Sigfuss som sang Hænderne i radioen dengang – så det er jo nok forklaringen til at jeg ikke kan finde den med Manja Mourier.

På udstillingen vises hovedsageligt fotografier af Tilly Losch og Hedy Pfundmayr. Men også dansere fra 1920’ernes Wien bliver portrætteret på udstillingen, som f.eks. søstrene Wiesenthal, Hilde Holger, Mila Cirul og Toni Birkmeyer. I det hele taget var Berlin på denne tid scene for kreative solodansere som f.eks. Valeska Gert (1892-1978) med sin groteskdans, Harald Kreutzberg, samt mimerne Hannes Krock og Mary Wigman.

Udstillingen med fotografier af de dansende hænder m.m. vises til og med 31. januar 2016.

Desværre er Das Verborgene Museum så hemligt, at deres hjemmeside ikke fungerer, så jeg henviser til Museumsportal Berlins side om museet. Vær opmærksom på begrænset åbningstid.

Jeg kunne ikke finde Hænderne med Manja Mourier, men Eva Madsen synger den også rigtig fint.

Skriv gerne en kommentar