Bjørnebesøg på Keramik-Museum

Indtil 5. juni 2017 viser Keramik-Museum udstillingen Meister Petz & Co. Keramische Bären in vielerlei Gestalt med bjørne i mere end 100 forskellige udgaver.

Bjørnen har under betegnelsen Teddybjørn været mange børns yndlingskæledyr siden begyndelsen af 1900-tallet. Mærkeligt nok, for bjørnen er jo slet ikke er så fredelige i virkeligheden som bamserne i børneværelset.

Også mange billedhuggere har været fascineret af bjørnene og gengivet dem som skulpturer. På udstillingen i Keramik-Museum er der bjørne i stentøj, terrakotta, fajance og porcelæn. Blandt andet udstilles bjørne af den kendte dyre-skulptør August Gaul (1869-1921) og kunstnere som Richard Scheibe (1879-1964), Hedwig Bollhagen (1907-2001) og Johanna Weiss. Såvel naturalistiske som abstrakte gengivelser af bjørnefiguren er at finde på udstillingen – også i form af hverdagsgenstande, souvenirartikler og kitsch.

Bjørnen har også i mere end 100 år været at finde på Berlins byvåben, og rundt om i byen ser man i dag de såkaldte Buddy Bärs, som kunstnere har bemalet. Foreningen Verein Berliner Bärenfreunde e.V. fortæller, at der i Berlin by findes mere end 500 bjørne i marmor, sten, jern eller bronce. Og nu er der altså 100 mere i udstillingen i Keramik-Museum, lånt fra private samlere og ovennævnte forening.

Udstillingen omtales som Meister Petz & Co. Det har følgende forklaring: Meister Petz er en betegnelse for bjørnen i tyske dyrefabler, lignende den danske betegnelse Mikkel om ræven.

Læs mere om udstillingen på Keramik-Museums Facebook side og hjemmesiden for Berliner Bärenfreunde e.V. (Keramik-Museums hjemmeside er ved at blive omarbejdet og virker ikke lige nu).

Bemærk museets åbningstid som er fredag-mandag kl. 13-17. Keramik-Museums adresse er Schustehrusstr. 13.

Skriv et svar