Berlin i 1950’erne. Billedserie i Tagesspiegel

For nogen tid siden opdagede jeg en artikel i Tagesspiegel, som præsenterede flere serier af billeder fra Berlin i 1950’erne. Jeg tænkte dengang, at disse billeder måtte jeg henvise til på berlin-nyt. Så det vil jeg gøre i dag.

Mens jeg var i Berlin her i oktober og november så jeg en del udstillinger, der som tema havde Berlin West efter delingen af byen og i årene efter. Anledningen var selvfølgelig 25 året for murens fald og i fokus var i de fleste tilfælde  udviklingen frem mod det Berlin West, vi kender nu. En stor del af udviklingen skete med den amerikanske Marshall hjælp.

Billederne som artiklen præsenterer, viser byen, som den så ud i 1950’erne, både i øst og vest. Også østdelen af byen blev udviklet – her med russisk ført hånd. Vi ser bl.a. billeder fra byggeriet af Karl-Marx-Allée, som dengang hed Stalin Allée. På et billede ser man den 5 meter høje Stalinfigur, som blev fjernet, da Stalin ikke mere var sagen i det forgangne DDR. Og man fornemmer, hvor kæmpestor den har været.

Her er link til artikelsiden, og her direkte link til de tre serier: Den første serie hedder Berlin deine 50er Jahre, den anden hedder So sah der Mauerstreifen aus og den tredje Träume, Trümmer und Trabis am Potsdamer Platz.

Udstillingerne jeg så med relation til Berlin i 1950’erne var  Ephraim Palaisfotoudstillingen i Amerika HausRAF-udstillingen på DHM, Willy Brandt Forum.

Europacenter var et af de store udviklingsprojekter i Berlin West, åbnet 1965. Foto: Kirsten Andersen
Europacenter var et af de store udviklingsprojekter i Berlin West, åbnet 1965. Foto: Kirsten Andersen

Skriv et svar