Antikrigsmuseet

I begyndelsen af maj måned bragte Tagesspiegel en artikel om Antikrigsmuseet i Berlin. Det har i år eksisteret i 30 år, mere om det senere.

Antikrigsmuseet ledes af  Tommy Spree og har til huse i Bruüsseler Str. 11 i Wedding. Og i kælderen er der et autentisk beskyttelsesrum fra 2. verdenskrig. Også inventaret er originalt – Spree har fået tingene foræret af berlinere gennem tiden. Som der står i artiklen museet fortæller ikke bare om krigen, det var selv en del af krigen. Bl.a. er der på en af dørene noteret hver gang, der var bombealarm og husets beboere måtte i beskyttelsesrummet. Dato og klokkeslet. Det er mere end 400 gange – fra september 1939 til april 1045.

Men Antikrigsmuseet eksisterede faktisk før anden verdenskrig. Tommy Sprees bedstefar var nemlig pacifist og grundlagde museet i 1925 i Parochialstrasse. Det var selvfølgelig ikke noget, nazisterne var begejstrede for. Så de arresterede bedstefaderen og ødelagde hans samling, hvorefter SA overtog lokalerne og  indrettede torturkammer der. I 1982 genåbnede Tommy Spree så Antikrigsmuseet. Og nu vil han have det flyttet tilbage til Parocialstrasse, hvor der formentlig bliver bygget en ny bygning til museet. Og desværre er det stadig lige aktuelt at sætte fokus på antikrig, pacifisme og fred.

Museet kunne egne sig godt til et besøg med skoleklasser i Berlin. Her er der da virkelig mulighed for at komme tæt på det autentiske.

Læs artiklen i Tagesspiegel – og se billedserien om Antikrigsmuseet.

Se også Antikrigsmuseets hjemmeside for åbningstider m.m.

Skriv gerne en kommentar