Afsløret …igen!

En henvendelse fra en læser, der ønskede inspiration til Berlin-besøg nr. 31, fik mig til at gentage dette indlæg. Udstillingen vises stadig her pr. februar 2018, så her en opfordring igen til at se en spændende udstilling med et spændende tema.

En ny stort anlagt udstilling er på vej! Meget interessant og et must for forårets Berlin-tur.

Udstillingen begynder først den 29. april, så dette bliver kun en appetitvækker. Udstillingen har titlen Enthüllt. Berlin und seine Denkmäler (Afsløret. Berlins mindesmærker)

Det er en såkaldt Dauerausstelling, altså en udstilling, som vises i længere tid. Det er godt, for så kan jeg også nå at se den. Den vises i Zitadelle Spandau.

Det særlige ved udstillingen er, at den fortæller historien om de politiske statuers storhed og fald. Dækkende perioden fra det 18. århundrede til nu beskrives og vises statuer, som af politiske grunde er blevet fjernet fra bybilledet i Berlin. Vi kender jo historiens gang: Kaisertid, Weimarrepublik, nazisme, DDR og genforening. Hver periode sine idealer. Der er grunde til at Stalin ikke længere står på Karl-Marx-Allée, at det gamle barokslot blev med jævnet med jorden, at Palast der Republik ikke mere står, hvor der nu bygges et barok-slot, og at Marx og Engels er flyttet til en anden plads i byen. Men der er mange flere historier end det. Fx den 19 m højre Leninstatue i Friedrichshain, som blev fjernet og begravet udenfor byen, og hvis hoved er gravet op og hentet frem til udstillingen her.

Jeg vil op til udstillingens åbning skrive lidt mere om den. I kan også læse mere om den på udstillingens egen hjemmeside her.

Billedet til dette indlæg viser et øre i keramik. Ikke et hvilket som helst øre, eller snarere ikke en hvilken som helsts persons øre. Det er nemlig en keramikversion af Stalins venstre øre. Nok aflyttede Stalin sikkert sine modstandere, men så store var hans ører alligevel ikke. Øret sad på den Stalinstatue, som stod på Karl-Marx-Allée (dengang Stalinallée). Statuen blev væltet en nat i begyndelsen af 1960’erne, og ved den lejlighed faldt det ene øre af. Nogen har fundet det, og nu ligger det i en montre i Café Sibylle på Karl-Marx-Allée 72 sammen med den ene halvdel af hans overskæg. Café Sibylle er et besøg værd. Her er en lille udstilling om K-M-Allées historie. Læs evt. mit tidligere indlæg om dette her. Jeg købte mit Stalin-øre i Café Sibylle, og har det som en sjov souvenir fra Berlin.

Skriv et svar