Den tyske modstand mod nazismen

Foto: Kirsten Andersen
Foto: Kirsten Andersen

Gedenkstätte Deutscher Widerstand er dels et mindested for for de mennesker, som mistede livet i deres modstandsarbejde mod nazismen og dels en dokumentationsudstilling for, hvor mange forskellige former for modstandsbevægelser, der var.

I går besøgte jeg GDW, for begge dele er det godt at gøre sig klogere på som turist i Berlin. Der har jo ikke ligefrem været den mest nuancerede information omkring emnet siden 2. verdenskrig sluttede  – hverken i Danmark eller andre steder. Men hvis man tænker sig bare en lille smule om, skulle man nok kunne forestille sig, at ikke hver eneste tysker i 1930’erne og 1940’erne har været tilhængere af nazismen. Selvfølgelig var de ikke det. Modstanden var der. Og det, der er så fint ved udstillingen er, at den viser mangfoldigheden af modstand.

Udstillingen er meget overskueligt opdelt i 18 afdelinger. Først og fremmest handler det om Stauffenberg-gruppens attentat mod Hitler den 20. juli 1944. I anledning af 70 årsdagen blev denne nye udstilling åbnet i år. Det er meget interessant at se, hvor omfattende militæret var involveret i attentatet, at følge hvordan det gik time for time den dag. Og det gør man i det selv samme kontor, hvor Stauffenberg havde sin arbejdsplads i Bendlerblock. Især gjorde det indtryk på mig, hvor mange personer, der var med til at planlægge attentatet. Jeg fotograferede væggen, hvor de er afbildet.

GDW. Folkene bag 20. juli attentatet. Foto: Kirsten Andersen.
GDW. Folkene bag 20. juli attentatet. Foto: Kirsten Andersen.

En anden enkeltperson, som udstillingen fortæller om, er Georg Elser. Han forsøgte et attentat mod Hitler i Münchenallerede i 1939. Det er også interessant at erfare mere om dette. Attentatet mislykkedes som bekendt, og Elser blev arresteret og kom i KZ-lejr. Han blev henrettet så sent som den 9. april 1945.

Ellers beskriver udstillingen modstanden mod nazismen indenfor arbejderbevægelsen, kirken, kunstnere og intellektuelle, ungdomsbevægelser, Der Kreisauer Kreis, Die Weisse Rose, Die Rote Kapelle og flere andre modstandsbevægelser. Der er udstillet adskillige aftryk af opråb og advarsler fra alle disse grupper til den tyske befølkning op til valget i november 1932.

Tag omkring GDW og se udstillingen, kære gymnasielærere i tysk og historie: tag jeres elever med hertil og giv dem nogle opgaver. Det er gratis at besøge stedet og man kan gratis få en audioguide med rundt – det gjorde jeg, og det fungerede vældig godt.

Se mere på www.gdw-berlin.de 

Skriv gerne en kommentar