Udstilling om det iscenesatte portrætfoto

Teknisk museum har for nylig åbnet en udstilling med historien om det iscenesatte portrætfoto.

Lige fra fotografiet blev opfundet og til nu har portrætfotoet været og er stadig en stor del af fortællingen om familiens og samfundets historie.

Før fotografiet blev opfundet, var det jo i maleriet, at personer blev portrætteret, og i overgangsfasen, blev fotografierne nogle gange forbedret med lidt maleri oveni. For eksempel malede man ofte øjnene bagefter, fordi den lange eksponeringstid gjorde, at øjnene ikke stod klare.

Portrætfoto bruges til forskellige formål. På udstillingen er portrætterne ordnet efter disse formål. Til pas, kørekort, ID osv. Til at give kæresten. Til familehistorien. Til at sende til venner og familie ude i verden. Hvis man selv rejste ud som for eksempel min grandonkel Thomas, der rejse til Amerika i 1904, så fik man taget et billede til familien, inden man tog afsted. Billedet er selvfølgelig ikke med på udstillingen, men det er et portræt, som har stor betydning for min familie.

Min grandonkel Thomas, som rejste til Amerika.

Udstillingen tager historien om portrætfotoet helt op til i dag, hvor vi med vores mobiltelefon snupper et billede til Instagram, når vi synes, der er et mindeværdigt øjeblik.

Læs mere om udstillingen her.

Udstillingen vises til 20. oktober 2019.

Skriv et svar