Tacheles – alles ist weg

Eller det er det jo nok ikke endnu. Men mon ikke bygningen bliver totalt fjernet, nu efter at den blev ryddet i går?

Siden 1990 var bygningen beboet af frie kunstnere og fungerede som atelier’er og spillested for musikere, ligesom der var caféer, barer,  butikker og biograf. Det var meningen at bygningen fra begyndelsen af 1900-tallet skulle have været sprængt væk allerede i 1990. Den  var skadet af bomber fra 2. verdenskrig, var ikke blevet renoveret og lignede mest en ruin. 1990 er jo lige omkring genforeningstiden, og der gik nok noget øst-vestpolitik i det. En gruppe kunstnere valgte i al fald at besætte bygningen, så den fik lov til at blive stående. En byggegrund midt i Berlin er mange penge værd, og ejeren af grundstykket og bygningen fandt en modus vivendi med besætterne – de betalte et meget symbolsk beløb for at bo der. Ejeren gik fallit  i 2009 (han kunne nok godt have brugt en højere husleje allligevel) – og den nye ejer ønskede at få bygningen revet ned.

Det skete i går. Og det skete uden modstand fra kunstnerne. Man fornemmer næsten en skuffelse hos journalisten, der skrive artiklen i Tagesspiegel – han prøver ligesom at klemme den sidste protest ud af kunstnerne. Hvis man kigger på antallet af kommentarer til artiklen, kan man få en fornemmelse for, om rydningen af huset kan bringe Berlinernes sind i kog. Jeg vil mene, at det kan det ikke. Der er 10 kommentarer – de fleste synes det er dejligt at slippe af med den slum, der var på stedet. Jeg har ikke interesseret mig så meget for stedet, men jeg vil nok tilslutte mig. Ikke fordi jeg har noget imod et miljø for frie kunstnere. Men ud fra hvad jeg kan se på billeder og når man gik omkring stedet, så er det ikke noget der pynter på byen. Når rydningen sker så fredeligt som den gør, er det sikkert også fordi det kan være en lettelse for kunstnerne selv at komme væk derfra, og fordi der er mange andre muligheder i byen.

Læs selv artiklen i Tagesspiegel hvor I oså kan se en række billeder. Se også  rbb Abendschaus indslag fra igår om rydningen af huset.

På http://www.kunsthaus-tacheles.de/institution/ kan I læse om stedets historie og se billeder fra huset.

Skriv et svar