Planerne for Museumsinsel

Siden genforeningen er der blevet arbejdet med at restaurere de store museumsbygninger på det som kaldes Museumsinsel (museumsøen) i Berlin Mitte. For mange er Museumsinsel = museerne i Berlin. Der er nu mange andre spændende museer, men det er vel Museumsinsel, som rummer de fornemmeste antikke, kulturhistoriske og kunsthistoriske samlinger.

Det som er meget synligt, når man går ved Am Kupfergraben er, at der for tiden bliver opført en helt ny bygning foran Neues Museum. Den kommer til at hedde James-Simon-Galerie og sætter med sin moderne arkitektur samtidens præg på museumsøen, der når bygningen er færdig vil rumme 6 bygniner. Efter hjemmesiden skulle James-Simon-Galerie være færdig i 2017 – hele planen skulle være gennemført i 2025.

Under arbejdet med restaurering af Neues Museum for nogle år siden blev det tydeligt, at man var nødt til at se på arbejdet med bygningerne på Museumsinsel som et samlet projekt. Derfor udarbejdede Stiftung Preußischer Kulturbesitz en masterplan for opgaven. På hjemmesiden Masterplan Museumsinsel kan man få en rigtig god fornemmelse af, hvad planerne for Museumsinsel er.  Det er en usædvanlig flot og informerende hjemmeside – den skal I endelig se. Tip: menupunktet Gebäude viser planen og ved mouse-over den enkelte bygning. Klikker man, man man få nærmere information om den.

James-Simon-Galerie skal være modtagelsescentral for gæster til museumsøen og skal rumme café, shop, mediecentral og udstillingslokaler. Via et underjordisk gangsystem bliver der adgang til de fem museer på museumsøen. Gangsystemet kommer til at hedde “die Archäologische Promenade”.

I kan læse meget mere på hjemmesiden, både om arkitekt , hvordan den nye bygning så fint refererer til de gamle bygninger og planen for hvornår det hele er færdigt. Blot vil jeg lige nævne, hvor navnet på den nye bygning kommer fra. James Simon (1851-193) – linket er til Wikipedia – var en tysk forretningsmand og kunstmæcen. Han har skænket store samlinger til museerne på museumsøen, bl.a. stammer Nofretete-busten fra hans samling.

Der bliver også anlagt en ny U-bahn station med navnet Museumsinsel – det er bl.a. den, der er skyld i byggerodet på Unter den Linden, som nu har stået på i ret lang tid. Det er planen, at U-Bahn skulle kunne holde ved Station Museumsinsel i 2019. Se mere på Wikipedia.

Det bliver spændende at se, når projekt Masterplan Museumsinsel er helt færdig.

Neues Museum. Foto: Kirsten Andersen
Neues Museum. Foto: Kirsten Andersen

 

Skriv gerne en kommentar