Oskar Huth hyldes med udstilling

Og hvem er så det? – er der måske nogle, der gerne vil vide.

Ja, jeg vidste det sådan set heller ikke, før jeg læste om udstillingen i nyhedsbrevet fra Gratis in Berlin. Han kaldes i udstllingsomtalen en Berliner-original og levende legende.

Oskar Huth (1918-1991) har åbenbart været et ganske særligt menneske, som har haft et stort mod til at redde flere mennesker fra nazisternes forfølgelse. Han var uddannet grafiker og var så dygtig, at han under 2. verdenskrig kunne forfalske papirer til personer, som havde brug for en anden identitet, for at undgå at blive sendt i koncentrationslejr. Også rationeringsmærker forfalskede han. Det er en del af udstillingen, at han hyldes for dette gennem personlige beretninger.

Men Huth havde mange talenter. Han var også orgelbygger/klaverbygger og pianist, og han blev en kendt person i Berlins kunstnerliv i efterkrigstiden, hvor han gik under navnet  Hütchen. Flere forfattere har foreviget ham i deres bøger, som f.eks Günther Grass og Hans Magnus Enzensberger.

Desuden viser udstillingen også akvareller og tegninger af Oskar Huth, han var nemlig også ret dygtig på den front. De udstillede værker er lån fra private, for han malede og tegnede kun for sjov til venner og bekendte.

Jeg synes det er sjovt på denne måe at få lidt et lidt dybere kendskab til Berlins historie, og hvis jeg kunne nå det, ville jeg se udstillingen. Det kan jeg ikke,  for den slutter den 2. august.  Nu har I fået tippet, og har I fået lyst til at se udstillingen, skal I til Browse Galleri i Kreuzberg. Læs mere på http://www.browse.gallery og lidt mere i den presse-pdf, I kan downloade derfra.

Hvis I skal se et billede af Oskar Huth, skal I se omtalen på Gratis in Berlin.

Skriv et svar