Mutter-Kind-Bunker i Fichtestrasse

For nogle dage siden skrev jeg om folderen og websitet MuseumsTip!, som giver en udmærket oversigt over udstillinger, arrangementer og rundvisninger for et kvartal ad gangen. Læs evt. indlægget.

Da jeg sad og læste i folderen, som jeg har printet ud, faldt jeg over betegnelsen Mutter-Kind-Bunker på en liste over faste ugentlige rundvisninger. Ifølge folderen skulle der være rundvisninger i denne Mutter-Kind-Bunker i morgen lørdag kl. 12 og 14. Det er et af de tips, som  trods overskriften kun er for voksne. Jeg blev nysgerrig efter at finde ud af, hvad det er for noget med den bunker. Og jeg kunne også være nysgerrig nok til at gå med på sådan en rundvisning, hvis muligheden var der.

For det første synes jeg, at Mutter-Kind-Bunker (mor-barn-bunker) er sådan et sært udtryk, som signalerer noget godt og trygt men også indeholder noget skræmmende. For vi ved jo godt, at en bunker i Berlin, det har noget med krig og bomber at gøre. Udtrykket er dog typisk for nazi-tiden. Den nazistiske propaganda var eksperter i at beskrive det negative med positive ord.

Det viser sig, at det er en ret interessant historie med den bunker. Det er Berliner Unterwelten, der står for rundvisningerne, og I kan selv læse om bunkeren på deres hjemmeside. Jeg vil blot skitsere historien kort her. Bygningen blev under 2. verdenskrig brugt som bunker for flere tusinde mødre med små børn, men den var oprindeligt bygget i 1884 som gasbeholder til forsyning af gadelygterne. Den blev taget ud af drift i 1937, og i 1941 blev den indrettet til beskyttelsesbunker med  770 små rum, elevatorer, ventilationsanlæg, elektricitet- og varmeforsyning samt alle nødvendige faciliteter. Efter krigen blev bygningen anvendt som flygtningelejr og senere andre forskellige formål, indtil den blev indrettet som museum. Alt dette bliver der selvfølgelig fortalt om på rundvisningen.

Læs mere om adresse, tidspunkter for rundvisningerne og hvordan I tilmelder jer på http://berliner-unterwelten.de/tour-f.329.0.html – der er også en engelsk udgave af siden.

Skriv et svar