Kreuzberg – det lille bjerg i byen

I Viktoriapark med indgang fra Kreuzbergstrasse ligger Kreuzberg, bjerget, eller nok snarere den naturlige forhøjning, som har givet navn til bydelen Kreuzberg.

En dag hvor vejret er godt og man trænger til at røre sig, kan jeg anbefale en lille bjergbestigning. Turen op ad bakken er mellem trær og vandløb, og man skal huske at stoppe op og nyde udsigten undervejs. Man behøver ikke det store bjergbestigerudstyr og heller ej feltrationer og nødraketter. Opstigningen varer ca. 30 min. hvis man er gennemsnitligt godt gående.

Man kan dog med fordel tage en kande kaffe og lidt brød med. For på toppen er der mulighed for at sidde og nyde udsigten over Berlin. Her finder man nemlig Karl Friedrich Schinkels såkaldte Nationaldenkmal für die Befreiungskriege, rejst af Friedrich Wilhelm III. Det er et overraskende stort mindesmæeke til sådan et lille bjerg. Mere kan jeg snart ikke sige om det. Jo, måske, at det er korset, på toppen af mindesmærket, som er navngiver til Kreuzberg.

Hvad jeg ikke vidste, da jeg besteg bjerget sidste efterår, er, at i soklen opbevares et lager af gipsafstøbninger til skulpturer rundt om i byen. Man kan en gang imellem få rundvisning i afstøningssamlingen, næste gang er den 28. august kl 17. Det synes jeg måtte være interessant, og jeg skal se om jeg kan huske at nævne det igen, når det bliver aktuelt.

I kan læse mere om Kreuzberg og rundvisningerne her.

Skriv et svar