“Koncertkursus” i tysk romantik

Kultur er mange ting, kan man sige. Ligesom Storm P. sagde: “Musik er mange ting”. For mig må kultur gerne være underholdende, men det må også rigtig gerne være oplysende. Sådan at jeg får noget med mig hjem i form af mere viden om et emne end jeg havde, da jeg kom til f.eks. en koncert. Der er også mange koncerthuse, som kører en introduktion inden koncerterne, hvad jeg ofte har haft stor glæde af.

I Konzerthaus Berlin går man et skridt videre. Der kører de en hel koncertrække med titlen Musikforum Gendarmenmarkt. På mandag aften, den 26. oktober, er det docenter fra Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin, der fortæller, reciterer, spiller og synger. Aftenen har titlen “Rätselhaftes und Unheimliches” – Balladen, Melodramen und Lieder von Friedrich Schiller, Franz Liszt, Robert Schumann und anderen.

Temaet er altså den tyske romantiks ballader, lieder og melodramaer. Der er et programhæfte på 24 sider (!) til pdf-dowload, og det er ren og skær repetition af tysk romantiks digtning og komposition. Genrer bliver forklaret, og der gives korte biografier af digterne og komponisterne. Og jeg er næsten sikker på, at man får det hele forklaret på koncerten. Dette fyldige program kan købes for 2,50 €, og det må I love mig at gøre, hvis I går til koncerten. Det er som sagt en mini-beskrivelse af den tyske romantik. Musikken er både kendte og ukendte stykker, af kendte kan nævnes Die Lorelei og Erlkönig, af de for mig ukendte kan nævnes Schumanns Lieder til H. C. Andersens digte. Alle tekster gengives i ovennævnte program.

Medvirkende er Thomas Quastoff, som nu underviser på Hanss Eisler skolen, hans assistent Alexander Fleischer og hans tidligere elev Tobias Berndt.

Billetterne koster mellem 12 og 15 € – jeg tror godt man kan sige: stor oplevelse til lille pris! Se mere på Konzerthaus Berlins hjemmeside. Det er vel overflødigt at sige det… men hvis jeg havde været i Berlin på mandag, så skulle jeg til denne koncert!

Konzerthaus, Gendarmenmarkt. Festival of Lights 2014. Foto: Kirsten Andersen
Konzerthaus, Gendarmenmarkt. Festival of Lights 2014. Foto: Kirsten Andersen

Skriv et svar