Kaiser-Panorama i Märkisches Museum

Da jeg skrev om mit besøg i Märkisches Museum, hvor jeg så udstillingen Berlin 1945/46 Fotografien von Cecil F. S. Newman, nævnte jeg, at der var meget andet at se i det museum, og at jeg ville fortælle om det senere.

En af attraktionerne, som jeg vidste var i museet, kunne jeg ikke selv finde og spurgte derfor en af opsynsmændene om, hvor det var. Jeg huskede, at jeg havde læst om det et sted som noget helt specielt, mente også at have set billeder af det. Men da jeg kom til det – Kaiserpanoramaet – blev jeg alligevel benovet.

Kaiserpanoramaet er et kæmpestort rundt møbel i nøddetræ,  2,4 m højt og 3,75 m diameter. Rundt omkring det store møbel står 25 tilhørende stole ud for 25 sæt af 2 kighuller. I passende højde er der en plydsbeklædt støttehylde til albuerne. Man sætter sig på stolen og kigger ind i begge huller. Og så sker vidunderet. Man ser billeder i 3D lignende tilstand – i farver. Hvert billede står i 30 sekunder, så lyder der et højt BING, man hører hele maskineriet køre indeni, og et nyt billede dukker frem. Jeg tror det tog 15-20 minutter at se billederne fra Pfalz, som var på, da jeg besøgte museet. Det ene flotte landskabsbillede efter det andet.

Det er et vidunder, fordi fotografierne er fra omkring århundredeskiftet 1800-1900. Teknikken hedder stereoskopi, og det man ser er flere glasplader lagt over hinanden. Da man dengang ikke kunne tage farvefotografier er alle billeder farvelagt med pensel under lup. Det må have været et kæmpearbejde. Manden, som opfandt teknikken hed August Fuhrmann  (1844–1925) og navnet Kaiser-Panorama har det sandsynligvis, fordi det var i Kaiserpassage ved Friedrichstrasse, at Fuhrmann etablerede sit panorama i Berlin. Der kom efterhånden 247 filialer i byer rundt om i Europa, også i Danmark, så der må have været en kæmpeproduktion af billedserier. Billederne var som regel fra eksotiske rejsemål, som almindelig mennesker ikke havde råd til at rejse til.

På søndag den 11. oktober kl. 14 fortæller museets fotografi-inspektør, Ines Hahn, om Kaiserpanoramet i Märkisches Museum. Man kommer også til at kunne se maskineriet indvendigt. Billedserien vil denne dag vise, hvilke trafikmidler man brugte til vands, til lands og i luften omkring 1910. Sådan en oplevelse kan man få for 5€, som er entréen til museet. Jeg ville rigtig gerne have hørt Ines Hahns fortælling, men desværre er jeg ikke længere i Berlin. Jeg synes det var en stor oplevelse at se Kaiserpanoramaet og kan kun anbefale, at man tager denne oplevelse med. Se mere på Stadtmuseums hjemmeside.

Læs mere om Kaiser-Panorama

Se billeder fra Kaiserpanoramaet i DHM’s billeddatabase

Märkisches Museum. Foto: Kirsten Andersen
Märkisches Museum. Foto: Kirsten Andersen

Skriv et svar