Fotoudstilling i Willy Brandt Haus

Hvad kan man så opleve ganske gratis i Berlin på en søndag?

Man kan f.eks. gå ind og se en fotoudstilling i Willy Brandt Haus på Unter den Linden. Her viser de nemlig en udstilling med fotografen Jürgen Schadeberg i anledning af hans 80 års fødselsdag. Schadeberg-navnet siger umiddelbart ikke mig noget, men billedet, der illustrerer omtalen af udstillingen på Willy Brandt Hauses hjemmeside, kan jeg godt se, at jeg har set før. Og en google-søgning, der sender mig ind på fotografens hjemmeside, gør mig klar over, at han er værd at stifte nærmere bekendstskab med. Jeg henviser til hjemmesiden nedenfor.

Fotografierne på udstillingen er fra perioden 1950 til 2000. Billdet, jeg genkender, er af Nelson Mandela. Det er taget i 1994, og viser den nyvalgte præsident Mandela stående ved vinduet i den fængselscelle, hvor han sad i fangenskab i 18 år. Mandela blev løsladt fra fængslet på Robben Island i Sydafrika  i 1990, så billedet er altså taget fire år efter løsladelsen. Det er et stærkt billede af en stærk personlighed.

Jürgen Schadeberg var sidst i 1950’erne ansat som cheffotograf og billedredaktør på magasinet Drum. Det var det første illustrerede magasin, som blev udgivet af farvede i Sydafrika, Her blev han med sit Leica en pioner indenfor dokumentarfoto-genren, og han fotograferede allerede dengang den  unge advokat og  ANC-forkæmper, Nelson Mandela. Udstillingen viser ikke kun billeder fra Sydafrika men, også fra London, Paris og Berlin; sidstnævnte er Schadebergs fødeby.

Hvis ikke I når udstillingen i dag, er der mulighed for at se den frem til 15. januar 2012.

Se mere om udstillingen på Willy Brandt Hauses hjemmeside

Læs mere om Jürgen Schadeberg på fotografens hjemmeside

Skriv et svar