Ernst Reuter Platz og manden selv

Ham har vi jo hørt lidt om ind imellem. Og i Berlin kommer man jævnligt en tur rundt om Ernst Reuter Platz – enten i bil, bus eller med U-Bahns linie 2, der har station Ernst Reuter Platz.

Ernst Reuter blev født i Åbenrå i 1884, dengang var det tysk. Hans biografi kan I læse på Wikipedia, her skal blot nævnes, at han er kendt for i sin tale under Berlin-blokaden i 1948 at appelere til verdens befolkning om at hjælpe Berlin. Læs mere om talen på berlin.de, hvor I også kan høre et klip fra talen. Linkene kommer til slut i teksten. Da var han ikke borgmester endnu, men blev tre måneder senere regerende borgmester i Vestberlin og var det til sin død i 1953. Allerede i sine tidlige år satte han som politiker (SPD) sit præg på byen – det var ham der sørgede for en samling af de offentlige trafikselskaber til et, nemlig BVG.

Ernst Reuter Platz fik det nuværede navn kort efter Reuters død, tidligere hed den Am Knie (ved knæet). Hvor pladsen ligger på strækningen fra Schloss Charlottenburg til Stadt Schloss (som jo ikke er der for tiden, men måske kommer igen), slår vejen nelig et knæk. Men fra 1955 påbegyndtes en ny udformning af pladsen, hvor den med en stor rundkørsel blev tilpasset den tiltagende biltrafik. En række højhusbygninger, pladseret ret spredt omkring pladsen, skulle danne pendant til Østberlins Straussberger Platz. I kan se billeder af pladsen, bl.a. en gammel optagelse fra luftballon, på Wikipedia, som jeg linker til.

Jeg har en gang gået turen fra Schloss Charlottenburg til Ernst Reuter Platz. Det er ikke nogen charmerende tur at gå, den er meget trafikeret, men man får alligevel en anden fornememmelse af, hvordan byen hænger sammen, når man indimellem færdes over jorden.

Ernst Reuter (Berlin.de) Ernst Reuters berømte tale  Lydklip fra talen
Ernst Reuter Platz  (Wikipedia)

Skriv et svar