Dialog med tiden. Udstilling om at blive/være gammel.

Museum für Kommunikation vises udstillingen Dialog mit der Zeit. Jeg har omtalt udstillingen før, men vil gentage det her, fordi jeg synes den er så god. Jeg så den i påsken i år. Og det er en oplagt idé at se udstillingen på sommerens ferie i Berlin, også selv om man er ung og endda børn kan være med.

 

Dialog med tiden. Foto: Kirsten Andersen
Dialog med tiden. Foto: Kirsten Andersen

Udstillingen handler om det at blive ældre og at være gammel. Og man må jo sige, at det er et emne, der vedrører alle, selv om man ikke tror det, før man nærmer sig de 50 år  Udstillingen kan kun ses, når man deltager i en rundvisning. Guiderne som er med rundt har selv så mange år på bagen, at de ved, hvad de snakker om.

Man begynder i et rum, hvor man sidder omkring et ovalt bord og ud fra nogle billeder taler om, hvordan man forestiller sig sin alderdom. Derefter kommer man ind i et stort oplevelsesrum, hvor man kan prøve på sin krop, hvordan det er at blive gammel. Nedsættelse af syn og hørelse, besvære med at bevæge sig osv. Til slut kommer man ind i et rum, hvor man skal gætte/bedømme nogle spørgsmål/fakta omkring samfund og ældre mennesker – og det er selvfølgelig det tyske samfund, som nok stort set er ligesom det danske, hvad disse forhold angår. Det blev dog meget fremhævet blandt deltagerne, at mange tyske pensionister må arbejde for at få det til at løbe rundt. Pensionen er simpelt hen ikke høj nok i Tyskland til at man kan leve af den. Og det gælder nok specielt kvinderne, fordi det ikke har været almindeligt at de var udearbejdende og optjente pension.

Hvis man ønsker at komme med på rundvisningen skal man skrive sig på en seddel som ligger ved indgangen til  udstillingen. Her kan man også se, hvornår næste rundvisning begynder. Guiden sagde flere gange, at de var overraskede over den store interesse for udstillingen, de havde slet ikke regnet med, men de er selvfølgelig glade for det. Udstillingen Dialog mit der Zeit vises til 23. august.

Da jeg var med på rundvisningen i udstillingen var der både børn, unge, midaldrende og ældre med. Men jeg tror at arrangørerne havde mest regnet med at det var gamle mennesker der kom. De skulle måske ændre lidt på konceptet til fremtidige udstillingssteder denne vandreudstilling kommer til.

Museum für Kommunikation har meget at se på i sin faste udstillingen og det er et velegnet sted at have børn med.

Skriv et svar