Berlin platte II


Det kunne være begyndelsen til en samling, nu hvor jeg har fået Berlin platte nummer to. Men det er nu ikke en beslutning, jeg har taget. Platten fik jeg af min gode veninde Eva. Hun havde været i genbrugsbutik, og så syntes hun, at der stod Kirsten på den. Det er sådan noget, jeg bliver så glad for at få. Det er dejligt, når nogen tænker på en på den måde.

Platten er sikkert ikke fabrikeret i Berlin omkring 1930, som der står på den. Men tegningen på den skildrer Brandenburger Tor og Pariser Platz omkring 1930.

Man kan øjne Reichstag med den originale kuppel, og man kan se Siegesseule en etage mindre end den er nu og placeret ved Reichstag. Den blev, som mange vil vide, flyttet til sin nuværende plads under nazismen og der blev sat et ekstra “led” på den.

Selve Brandenburger Tor er der også sket nogle ændringer med gennem tiden. Det kan I læse meget mere om på tysk Wikipedia om Brandenburger Tor, hvor der også er mange historiske billeder og en enkelt film fra 1945 at kigge på. Se det hele her.

Men noget er endnu som dengang. Springvandene fx – de er der endnu! De er på det grønne område til venstre i dette billede og det samme symmetrisk på den anden side – kan blot ikke ses på billedet her.

Foto: Kirsten Andersen

Og huset til højre for Brandenburger Tor, både på platten og på billedet. Det er Max Liebermann Haus – her boede maleren Max Liebermann på 2. etage til sin død i 1935 sammen med sin kone Martha. Martha blev fordrevet fra sit hjem af nazisterne og hun begik selvmord, da der kom ordre om, at hun skulle deporteres. Derfor ligger der en såkalt Stolperstein foran huset med hendes navn. Disse Stolperstein findes flere steder i Berlin og hele Tyskland – de skal erindre om de jøder, som blev fordrevet og dræbt af nazisterne – prøv at lægge mærke til dem, når I går på gaden. Det er en lille messingplade i brostensstørrelse. Tilbage til Max Liebermann Haus. Huset er genopbygget i en modificeret udgave, og her er nu museum, som drives af Stiftung Brandenburger Tor. Det kan I læse mere om her.

Det var bare lidt af det, som platten fortæller 🙂

Skriv et svar