Berlin bygger

I Berlin er der altid nogle store byggeprojekter igang, det være sig nybyggeri eller renovering/udvidelse af bestående bygninger. I teksten for den kommende uge vil jeg fokusere på de virkelig store projekter, som har været igang i flere år og et par nyere projekter.  Nogle af byggerierne kan følges på nærmere hold, da man kan få rundvisninger på byggepladsen. Det er som regel ret interessant, så her får I nogle links til info om byggerierne, og hvordan I kommer med på sådan en rundvisning.

Staatsoper Unter den Linden april 2014. Foto: Kirsten Andersen
Staatsoper Unter den Linden april 2014. Foto: Kirsten Andersen

Staatsoper Unter den Linden
Arbejdet med at renovere og forbedre Staatsoper Unter den Linden blev påbegyndt i 2010 og forventes færdigt i år 2017. Det er senere end oprindeligt planlagt, for man er undervejs stødt på en del overraskelser i den gamle bygning.  Arkitekten Georg Wenzeslaus von Knobelsdorffs bygning blev indviet i 1742 som Frederik den Stores hofopera. Efter ødelæggelserne under 2. verdenskrig blev den istandsat under arkitekten Richard Paulick og genåbnet i 1955. Og nu får bygningen så den helt store tur med akustiske forbedringer ved hjælp af hævning af det historiske loft i tilhørersalen og med alle nye tekniske installationer. Hver søndag er det muligt at komme med på en rundtur og se byggeprocessen. I dag er der udsolgt, men allerede næste søndag er der pladser.
Mere info om renoveringen af Staatsoper
Kom med på en rundtur på byggepladsen
Virtuel rundtur på byggepladsen

U-55 Brandenburger Tor. Foto: Kirsten Andersen
U-55 Brandenburger Tor. Foto: Kirsten Andersen

U5 forlængelse Alexanderplatz – Brandenburger Tor
Det var også i 2010, at byggeriet af den nye U-Bahn strækning fra Brandenburger Tor til Alexanderplatz blev påbegyndt. Derfor har Unter den Linden ligget i byggerod i flere år nu. Der bliver tre stationer på turen fra Brandenburger Tor – den flotte U-55 station, som allerede var færdig fra nogle år siden. De nye stationer kaldes lige nu Unter den Linden, Museumsinsel og Rathaus,  men det er vist ikke sikkert, at det også bliver de navne, stationerne får. Man har kunnet følge byggeriet fra et lille udsigtstårn ved Rotes Rathaus. Det er nu væk, men der er til gengæld kommet kighuller ind til byggeriet. Læs mere info om U5 byggeriet. Fotorundtur i U5 byggeriet

Humboldtforum oktober 2014. Foto Kirsten Andersen
Humboldtforum oktober 2014. Foto Kirsten Andersen

Humboldtforum
Byggeriet af det nye gamle slot har jeg skrevet om flere gange. Her vil jeg bare nævne, at der nu snart er kuppel på slottet, og at der er rejsegilde den 12. juni. Rejsegildet er for særligt indbudte, men i dagene derefter vil der blive mulighed for alle at komme indenfor og se den indre del af byggeriet. Der bliver arrangeret rundvisninger på byggepladsen, som man kan melde sig til. Helt sikkert er det, at sådan en skal jeg med på. Jeg har fulgt byggeriet af slottet fra begyndelsen, og det ved jeg, der også er mange andre Berlin-entusiaster, der har. Se mere om rejsegildet, besøgsdagene, og rundvisningerne på http://www.sbs-humboldtforum.de, eller brug de direkte link.

Lufthavnen
Den nye lufthavn i Schönefeldt, BER,  bliver næsten aldrig nævnt uden der samtidig er et smil på læben, eller man kan vist gå så vidt som til at sige med en ironisk mine. Uden at den almindelige brede offentlighed nok ved, hvad den egentlige grund er og derfor kun kan undre sig, er åbningen af den nye lufthavn i Berlin blevet adskillge år forsinket. Byggeriet står så at sige færdigt, men der er noget med sikkerheden og vist nærmere brandsikkerheden, som ikke er i orden. Oprindeligt hed det 2007, så skulle det være 2012, derefter udsat til 2014. Nu er der ingen dato på, men der tales om 2018 ifølge Wikipedia, som har en udførlig artikel om lufthavnen. Men BER har også en informativ hjemmeside, hvor der også er mulighed for at stille spørgsmål. Her kan man også bestille en rundvisning i lufthavnen. En af berlin-nyts læsere har været med på sådan en rundvisning og han sendte sidste år et indlæg, som I evt. kan læse her.

Neue Nationalgalerie. November 2015. Foto: Kirsten Andersen
Neue Nationalgalerie. November 2015. Foto: Kirsten Andersen

Neue Nationalgalerie
I slutningen af året 2014 lukkede Neue Nationalgalerie ned for renovering i 5 år. Det er den britiske arkitekt David Chipperfield, som står for renoveringsarbejdet på Mies van der Rohes bygning fra 1968. Dette projekt er ret nyt, og der er ikke skrevet så meget om det endnu.  Læs evt. mit tidligere indlæg om dette – hvor der er henvisninger til meget mere info om projektet.

Bauhaus Archiv
I anledning af Bauhaus-bevægelsens 100 års jubilæum i 2019 bliver auhaus-Archiv / Museum für Gestaltung in Berlin udvidet og renoveret. Der er netop udskrevet arkitektkonkurrence, så dette projekt står helt ved sin begyndelse. Det er selveste Walter Gropius, der har tegnet bygningen (dog bygget i modificeret form), så den kommende renovering og tilbygningsarkitekt er oppe mod en stor kapacitet. Læs mere på Bauhaus-Archivs hjemmeside.

Skriv et svar