Stilleben i storformat

Indtil den 19. marts viser Haus am Lützowplatz udstillingen Das was bleibt (det som bliver tilbage) med malerier af René Wirths. I dag, den 23. februar kl. 19 er der rundvisning i udstillingen og der er fri entré.

Det er ikke en maler, jeg kender og jeg har aldrig besøgt Haus am Lützowplatz. Men omtalen i Tagesspiegel fangede min interesse for begge dele.

I omtalen kaldes udstillingens malerier for moderne stilleben, genren som kendes fra det 17. århundrede. For Wirths maler hverdagsgenstande i storformat – et æg for eksempel, eller en spolebåndoptager, papkasser, cykeldæk eller en slidt fodbold. Forgængeligheden, som genren er kendt for, er altså også tilstede i Wirths malerier. Man kunne tro, at han maler efter fotografier – men det gør han ikke – han betragter tingen og tager den til sig langsomt, inden og mens han maler den. Wirths har også et projekt igang, hvor han maler portrætter – indtil nu er det blevet omkring 100. Han fortsætter med det under udstillingen, så man på nogle lørdage vil kunne overvære processen, hvor han maler efter model. På udstillingen kan man se nogle af hans portrætmalerier. Læs mere om udstillingen på Haus am Lützows hjemmeside her.

Så er der Haus am Lützowplatz. Det har jeg da hørt nævnt nogle gange i forbindelse med kunst og kultur, men jeg har aldrig rigtigt vidst hvad det var. At det ligger på Lützowplatz, kunne jeg nok regne ud. Når man på stedets hjemmeside klikker på fanen “Über uns”, kan man læse om husets historie. Det tilhørte oprindeligt den jødiske familie Fürstenberg, som blev fordrevet under nazismen, og som nåede at få huset solgt til Verein Berliner Künstler (VBK). Efter krigen var det bombeskadet og egentlig bestemt til nedrivning, men en person med veneration for arkitektur og bygningsbevarelse fik dette forpurret. Huset gik ved en retssag i 1959 tilbage til Fürstenbergs arvinge, da salget i 1938 blev betraget som et tvangssalg. Willy Brandt, som da var regierender Bürgermeister i Berlin, fik foranlediget at den af SPD etablerede Fördererkreis Kulturzentrum e.V. erhvervede huset til offentlig kulturformidling. Læs meget mere om dette på hjemmesiden for Haus am Lützowplatz her.

Husk den gratis rundvisning i aften – og se en video fra youtube om udstillingen her

Skriv et svar