St. Matthäus-Kirche på Kulturforum

St. Mattäus-Kirche, den store gule Kirke, som ligger så mærkeligt placeret mellem alle de andre moderne bygninger på Kulturforum – Neue Nationalgalerie, Philharmonie, Staatsbibliothek osv. – fungerer ikke som kirke på helt normal vis. Fra 1999 har Die Stiftung St. Matthäus stået for al aktivitet, og det er egentlig de moderne bygninger som er placeret omkring kirken. Mere om dette nedenfor.

Kirken blev tegnet af Friedrich August Stüler. Han havde den fine titel Königlicher Oberbaurat og var elev af arkitekten Karl Friedrich Schinkel,  som har tegnet mange af de store og kendte bygninger i Berlin. Den blev indviet i 1846 men blev ødelagt under bombardementerne i 2. verdenskrig. Derfor er det en nyere gentagelse af bygningen, som står nu og som er under Denkmalschutz.

Die Stiftung St. Matthäus har til opgave at stå for og fremme dialogen mellem kunstnere og kirke. Derfor er der udstillinger og koncerter en stor del af programmet for kirken.

Den aktuelle udstilling er After the Rain, hvor der vises værker af den sydkoreanske kunstner Jinran Kim. Læs mere om udstillingen her.

Næste koncert er på fredag den 31. Juli kl 19.30, hvor det irske ungdomsorkester The South Ulster Youth Band gæster kirken. Læs mere om koncerten her.

Kirkens  tårn er desuden et glimrende udsigtspunkt. For 1€ kan man stige de ca. 40 m til tops og nyde synet af både det nære Kulturforum, Potsdamer Platz og Reichstag og de fjernere egne. Det hedder sig, at i godt sigtbart vejr kan man se til Wannsee heroppefra.

Der er altså flere gode grunde til at stifte nærmere bekendtskab med St. Matthäus-Kirche.

Skriv et svar