Willkommen, Bienvenu, Welcome!

I går sad jeg og så filmen The Real Cabaret med og af Alan Cumming. Jeg havde optaget den fra DR K, fordi jeg tænkte den ville være interessant at se. Og ganske rigtigt, det var den. Filmen ligger desværre ikke længere på DR K. Men slå titlen op på Google, så kommer der et link til BBC.

Alan Cumming har selv spillet CM i musical forestillingen Cabaret flere gange, og han havde sat sig for at forske i virkeligedens Cabaret, altså det miljø, som Christopher Isherwoods bog Goodbye to Berlin og Bob Fosses film Cabaret foregår i.

De fleste ved det, men for en ordens skyld: det handler om Berlin i De brølende Tyvere – eller med den tyske betegnelse  Die Goldene Zwanziger. Gyldne var tiderne nu ikke for de fleste i Berlin i 1920’erne, i hvert fald ikke rent økonomisk. Men byen var rig på kultur, der var brydninger, oprør, nytænkning, politisk kritiske cabaret’er og frugtbare miljøer på alle fronter. Berlin havde til forskel fra de fleste andre storbyer i Europa også et miljø, hvor bøsser og lesbiske kunne udleve deres seksualitet uden at blive set skævt til – og det var netop det, som bragte Isherwood til Berlin.

Alt dette var som bekendt desværre slut, da nazisterne kom til magten, og den gryende nazisme skildres også af Isherwood i bogen Goodbye to Berlin, som han skrev i Berlin. Han boede flere steder, men det sted han boede i længst tid var i Nollendorfstr. 17. Her er opsat en mindeplade for ham, og i Alan Cummings film er vi på besøg i lejligheden, hvor Isherwood boede sammen med den pige, som i filmen er Sally Bowles, spillet af Liza Minelli. Cummings taler med Liza Minelli og flere andre personer, som har været med i filmen, eller hvis familie har været modeller for personer i filmen, bl.a. en stedsøn til virkelighedens Sally Bowles. Man får i det hele taget fortalt en hel del om det miljø, som Christoper Isherwood færdedes i, ligesom der er optagelser med Isherwood selv.

Fra 4. juli til 24. august i år (2014) spiller Tipi am Kanzleramt igen Cabaret som musical. Jeg har set den i Bar Jeder Vernunft – og den fantastisk. Kan varmt anbefales. Sørg endelig for at få billetter i god tid.

Men brug nu en times tid på The Real CabaretHer er link til filmen fra BBCWillkommen, Bienvenu, Welcome! 

Skriv gerne en kommentar