Valkyrien for fuld udtræk

Som jeg fortalte om i går, skulle vi til Wagnerkoncert i Philharmonien i går aftes. Og det var vi også, skal jeg love for!

Koncerten begyndte kl. 18, så vi havde i vores uvidenhed planlagt at spise efter koncerten, som vi skønnede til at vare et par timer. Vi spurgte så en af programsælgerne, hvor længe koncerten ca. varede. Intil kl. 23.15 måske 23.45 sagde hun. Ups! Vi havde altså ikke gjort os klar, at det var en fuld opførelse af Valkyrien – vi havde bare tænkt, at det var koncertopførelse af uddrag.Det havde dog ikke stået nogen steder, så det var vi selv ude om. Men vi lagde så den slagplan, at nu så vi, hvor længe vi kunne holde.

Vi holdt 2 akter. Og det var sandelig ikke hverken musikken eller sangens skyld at vi gik i anden pause. Vi var simpelthen for trætte, og selvom der er meget lyd på Wagner, så er der også stille passager, hvor evt. snorken fra Block K, række 2 – nr. 10 og 11 ville kunne høres tydeligt.

Det var så flot musik og sang. Jeg har aldrig før siddet til koncert med gåsehud over hele kroppen. Det gjorde jeg i aftes. Som bekendt er der et kæmpeorkester til Wagner musik. Her var der f.eks. 6 harper, op jmod 20 blæsere og 8 pauker. Block K, hvor vi sad, er bag orkestret, og vi havde fuldt udsyn til hele scenen. At sangerne sang ud mod salen betød ikke noget, vi kunne endda høre ordene tydeligt. Også instrumenterne nåede fint op til os, men det har så også været Scharouns hensigt med salen – en opbygning omkring scenen, som senere er kopieret verden rundt.

Det var Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, der spillede. Det var virkelig så flot at høre, men også at se. I indledningsstykket i 1. akt, hvor musikken illuderer stormvejr bevægede violinerne sig meget, men helt i takt og lignede et bølgende hav. Jeg tror ikke det er instuderet, tror bare det er deres vuggen i takt med musikken. Når man sidder bag musikken kan man også følge med i, hvor meget en paukist har at se til. 2. akt indledes med det tema, der er kendt som Valkyrieridt. Men her jo også med sangen der til. Hold da kæft, tør jeg godt sige, hvor var det bare flot.

Koncerten var en del af hele Ring-opførelsen. Jeg har snuset til Wagnerlitteraturen, men har det ikke helt præcist. Så jeg kunne ikke følge handlingen. Hvis I har lyst til at tage en af de næste koncerter, så vil jeg foreslå at spise godt inden og at tage en lille bog med librettoen med, der er lys nok til at man kan sidde og følge teksten.

Det var en aften med stor musiknydelse, men desværre også med træthed i bagagen. Vi havde taget to museumsbesøg om dagen, da vi jo ikke regnede med så lang en koncert. Vi var på Neue Nationalgalerie og vi besøgte den store Schinkel-udstilling i Kupfterstick Sammlung. Begge gode udstillinger, som jeg måske skriver mere om senere.

I kan se på Rundfunk Sinfonieorchesters hjemmeside, hvornår de næste koncerter er.

Skriv gerne en kommentar