Tykke Marie og grønne Berlin

Vi kan vist alle huske Tykke Bertha fra historietimerne. Kanonen der spredte frygt i 1. verdenskrig, var opkaldt efter Gustav Krupps kone – Krupp producerede bl.a. ammunition og våben. Tykke Marie – hvem er så det? Eller man skal snarere spørge, hvad er så det? Jeg kom helt tilfældigt til at læse om Tykke Marie på Visitberlin –  og det er  noget meget mere fredeligt.

Tykke Marie er Berlins ældste træ. Et egetræ, som man skønner er 800-900 år gammel, lidt efter hvor man læser om Tykke Marie. Egen står i Tegel i nærheden af Schloss Tegel, jeg henviser til slut i teksten til hjemmesider, hvor det er nøjere beskrevet, hvor egen står. Legenden fortæller, at det er brødrene Wilhelm og Alexander Humboldt, der som børn gav træet navnet Tykke Marie – opkaldt efter kokkepigen i deres hjem. Tykke Marie har en omkreds på 6 meter og 65 cm og er på nuværende tidspunkt 26 m højt. Træet er fredet, det er klart – 800 år gammel. Tænk hvis der havde været et webcam på træet i alle disse år, hvad kunne vi så ikke have set?

Læs mere på Wikipedia om Dicke Marie, Visitberlin og på hjemmesiden Ausflugziele in Berlin

Historien om Tykke Marie fik mig til at tænke på en artikel, jeg læste i en udgave af magasinet Grønt Miljø (november 2013), som gode venner har lånt mig. Artiklen beskriver, hvor meget berlinerne elsker og passer på deres gadetræer. En organisation af fagfolk står for plejen, og der er  frivillige, som står for vanding og sørger for at håndhæve reglerne om forbud af saltning på fortovene om vinteren. Målet er, at man vil op på en bestand af 500.000 træer i byen – lidt mere det antal som forefandtes før 2. verdenskrig.

Artiklen udspringer af en studietur, som landskabsarkitekterne moos + loft fra Kolding havde i juni i sidste år. Det er interessant læsning og giver forklaring på, hvorfor Berlin kan være så grøn og flot – det er slet ikke nogen tilfældighed. Læs artiklen på Grønt Miljø’s hjemmeside, hvor magasinet kan downloades som pdf eller læses på skærmen.

Direkte link til Grønt Miljø nr. 9 2013

Skriv gerne en kommentar