Tempelhofer Park

Da vi var inde i Turistinfo ved Kranzler-Eck for at købe Berlin Welcome Card, sidst vi var i Berlin her for et par uger siden, snuppede jeg en folder om den tidligere Tempelhof Lufthavn. Jeg er nemlig nysgerrig efter, hvad det er for planer, man har for det store område, hvor lufthavnen var og hvor den store lufthavnsbygning stadig ligger og vil blive liggende – for den er fredet. For lige at tage det med det samme, bygningen er stadig den 3. største bygning i verden og historien om den er meget interessant i sig selv.

Det er Grün Berlin, som udgiver folderen. Det er selvfølgelig fordi der er fokus på det kæmpemæssige grønne areal, som ligger midt i byen. Siden 2010 har der været offentligt adgang til området – eller parken som det jo nu kaldes. Og det bruges flittigt til udflugter og forskellige sportsudfoldelser. Her om vinteren er der f.eks. mulighed for langrend, når der er sne.

Folderen fortæller lidt om, hvordan Berlin griber det an, med dette store grønne areal midt i byen. Det er nemlig noget helt specielt, at der findes så stort et område midt i så stor en by, og det ønsker man skal blive ved med at være sådan. Det er vel også specielt. Den største del af området skal forblive ubebygget (man kan også sige, at der er bygning nok…). Opgaven med at lægge en landskabsplan skal ud i licitation i hele Europa, og det var nogle år, inden planen ligger der. I mellemtiden inviteres Berlinerne til at bruge området til forskellig formål – og nogle af disse arrangementer vil være med til at afgøre, hvordan Tempelhofer Freiheit, som den kommende Park betegnes, kommer til at fungere. Det er også noget helt specielt, og noget som andre lande interesserer sig meget for, hedder det i folderen.

Det er selvfølgelig en stor forandring området er undergået fra at være en trafikeret lufthavn til at ligge stille hen. Det betyder også, at flora og fauna forandrer sig væsentligt og at både dyre- og plantearter, som har været på den truede liste, her finder et fristed.

Der arrangeres guidede ture på lufthavnsområdet og i lufthavnsbygningen. Turene kan foregå i (egen eller lejet) bus, på (egen eller lejet cykel) eller til fods. På turene hører man både noget om den spændende historie området gemmer på og om de interessante fremtidsplaner. Turene kan bookes på hjemmesiden tempelhoferfreiheit.de

På denne hjemmeside opdagede jeg, at Carpentier Galerie i Meinekestr. 13 for øjeblikket viser en fotoudstilling med billeder af  fotografen Anna Thiele. Hun er fascineret af de store vidder og den forandring, som er sket på området. Udstillingenmed titlen Tempelhof. Metamorphose l viser et udvalg af  Thieles optagelser i perioden 2010-2012. Ærgerligt, at jeg ikke vidste om den, da jeg var i Berlin, for jeg boede jo lige ved Meinekestr. Men nu har I fået tippet. Se mere på http://www.carpentier-galerie.de/

Skriv gerne en kommentar