Schinkel udstillingen – værd at se!

Jeg har tidligere skrevet om den store Schinkel-udstilling i Kupferstichkabinett på Kulturforum. I sidste uge var jeg inde og se udstillingen. Vi havde ikke så meget tid, for vi skulle til koncert om aftenen, og vi skulle nå hjem og skifte påklædning. Men vi gik alle tre rum igennem og fik et indtryk af de mange talenter Schinkel har har haft. På udstillingen vises ca. 300 værker, hvoriblandt der er lån fra museer i ind- og udland – ligesom der er hentet malerier fra Nationalgalerie. Udstillingen vises til 6. januar 2013.

Karl Friedrich Schinkel (1781-1841) er for de fleste nok mest kendt for sin arkitektur, men han var faktisk også aktiv som maler, grafiker, møbeldesigner og scenograf. Desuden var han byplanlægger, arkitekt og Oberlandesbaudirektor (et dejligt tysk udtryk)  for kongen (Friedrich Wilhelm IV). Efter Schinkels død købte kongen alle hans efterladte tegninger og kunstværker og åbnede et museum i Schinkels lejlighed i Berliner Bauakademie (også tegnet af Schinkel).

Schinkel har sat sit (klassicistiske) præg på Berlin med bl.a. Neue Wache, Schauspielhaus, Altes Museum, Berliner Bauakademie, Friedrichswerdersche Kirche, Schloss-Brücke samt flere bygninger i Potsdam.

Den stort anlagte udstilling  beskæftiger sig med alle de nævnte genrer, som Schinkel beskæftigede sig med. Der var mange skønne tegninger og fine malerier. Hvis vi havde haft noget mere tid, kunne vi også have fået udbytte af teksterne i udstillingen. De var kortfattede og lette at læse, men vi var nødt til at gå let hen over det, desværre.

Udstillingen har sin egen hjemmeside, www.schinkel-in-berlin.de , hvor I kan læse meget mere om Schinkel. Bagefter kan I tage ind til Unter den Linden og gå en tur, så vil I straks få øje på Friedrichswerdersche Kirche og Bauakademie.

Læs også om Schinkel på den tyske Wikipedia.

Bundespräsident Joachim Gauck er protektor for udstillingen, som også vises i Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung München (1. februar – 12. mai 2013).

Skriv gerne en kommentar