Russisk søndag med balalaika

I går var det så, at vi skulle til koncert med Don Kosaken Balalaika Ensemble under ledelse af Viktor Skriptcenko. Det foregik også i Philharmonie, men i kammermusiksalen.

Orkestret bedstod af 1 balalaika (Viktor Scriptchenko selv), 1 accordeonist – russisk: bajan (Alexander Danko), 1 basbalalaika, 1 slagtøjsspiller og 1 instrument, som jeg ikke ved hvad hedder – men et lille citarlignede instrument med et mini klaviatur i den ene side.

Det blev en festlig, folkelig og fornøjelig eftermiddag med kendte og ukendte russiske folkemelodier. Der var to sangere, en mandlig sanger fra Skt. Petersborg operaen og en kvindelig sanger, hvis stemme mere lød som tradionel russisk folkesang, næsten en lidt presset stemme, som hos kinesisk sang. Vi fik både Stenak Rasin, Jeg har hørt om en stad, Aftenklokken og Kalinka. Hele orkestret er i farvestrålende traditionelle russiske dragter, og sangerne havde en ny imponerede dragt på ved hver entré på scenen.

De store musikalske oplevelser var når der blev spillet solo eller duet. Alexander Danko spillede ret godt på sin bajan, det var Albinez’ Asturias, og der måtte en af hans CD’er med hjem i tasken. Men også når Viktor Skriptchenko og baslalalaikisten, nu på guitar, spillede duet. Det var ren kammermusik at høre på.

I kan læse om Alexander Danko på www.aldanko.de.

Skriv gerne en kommentar