Renée Sintenis i Georg-Kolbe-Museum

På Georg-Kolbe-Museum åbnedes i søndags en stor udstilling med værker billedhuggeren Renée Sintenis (1888-1965). Som I kan se på årstallene er det i år 125 året for kunstnerens fødsel, og det er netop anledningen til udstillingen. Eller man må nok sige, at det er anledningen til, at udstillingen holde netop nu, for kunstnerens værker og deres kvalitet er selvfølgelig den centrale årsag til udstillingen. Det var en overskrift i RSS listen fra Tagesspiegel, som ledte mig på sporet til udstillingen. Og den udmærkede artikel i Tagesspiegel,  synes jeg, I skal læse. 

Der er måske ikke så mange, der nu om dage kender biledhuggeren Renée Sintenis.  Men der er helt sikkert mange, som kender i hvert fald et af hendes værker. Det er nemlig kendt verden over, og i en vis sammenhæng meget eftertragtet at få i hænderne. Det er nemlig Sintenis, som har modelleret den kendte Berliner Bär, som er blevet vartegn for Berlin, og som er trofæet, der overrækkes til de vindende kunstnere på Berlinalen hvert år i februar.

Udstillingen viser omkring 100 af Sintenis’ værker. En stor del af dem er skulpturer af dyr, men også portrætter, selvportrætter og sportsudøvere har hun modelleret.

Kunstneren var en repræsentant for Weimarer Republikkens nye kvindetype. Hun beskrives som høj og slank med et androgynt udseende, og selvfølgelig med det korte hår, som også var karakteristisk for den moderne kvinde. Derfor var hun også en eftertragtetmmodel blandtvsine kunstnerkolleger og til reklamefotografi. Det hævdes at hun er en af de mest fotograferede kvinder i Weimarerpeioden.

Men det var ikke blot med sit udseende, hun repræsenterede den nye kvindetype.  Det var også med sin kunstneriske karriere. Som en af de få kvinder slog hun som godt tyveårig igennem og udstillede regelmæssigt på kunstscenen i Berlin, hvor hun var et skattet medlem af die Freie Secession, den mest indflydelsesrige kunstforening i Berlin på det tidspunkt.

Der er udgivet et katalog til udstillingen, og det vil jeg have fingre i, hvis jeg når at se udstillingen. Den vises til 23. marts 2014,  så måske gør jeg det.

Vil I læse mere om Renée Sintenis og udstillingen, skal I gå ind på Georg-Kolbe-Museum s hjemmeside.

Skriv gerne en kommentar