Påskekoncert på Carillon i Tiergarten

“Carillon” – det var en nyt ord for mig. Det vil jeg gerne indrømme. Men på gratis-in-berlin.de har de heldigvis link til oplysning om sagen.

Gratis in Berlin sender nyhedsbrev til mig hver uge, og i denne uge benyttede jeg det til at kigge lidt frem på, hvad der sker i påsken af gratis tilbud. Et af dem er påskekoncert den 20. og 21. april på klokkespillet Carillon i Tiergarten. I har sikkert ligesom jeg bemærket det høje klokketårn, som man passerer på vej til Reichstag, og så bare konstateret, at det nok er et klokketårn og derefter koncentreret jer om oplevelsen i Reichstagskuplen.

Men det er nok værd lige at dvæle lidt ved klokketåret. Det rummer nemlig et af Europas største klokkespil. Og på Carillon Berlins hjemmeside får man beskrevet, hvad sådan et klokkespil består af, og hvordan det betjenes. Se link til slut i teksten.

Carillonen/t i Tiergarten har 68 klokker og et register på 5½ fuldkromatiske oktaver. Den største klokke vejer 7,8 t. Det betjenes udelukkende med håndkraft, eller man skal nok snarere sige med kropskraft – man spiller  på et klaviatur, men med knyttet næve – og så bruger man også fødderne på pedaler. Repertoiret kan være såvel klassisk som populærmusik.  Den der spiller på klokkespillet kaldes en  carillonneur, og til påskens koncerter er det Jeffrey Bossin.

Vi kender nok alle klokkespillene fra kirker i de store byer, hvor vi færdes. Lige pludselige hører vi en kendt melodi på kirkeklokkerne – det kan godt virke overraskende, at høre kirkeklokkerne spille f.eks. Kom maj du søde milde. Det gør det al fald på mig.

Tårnet med klokkerne i Tiergarten er uden kirke, og det blev rejst i 1987. Det var en gave til Berlin fra Daimler-Benz, hvilket har foranlediget øgenavnet Big Benz. Der spilles hver dag kl. 15, men i Påsken er der altså et særligt program med koncerter. Efter koncerterne kan man få en rundvisning i tårnet, man behøver ikke melde sig på forhånd. Der er ikke elevator op, så det er 180 trin opad, inden man kommer til klokkespillet. Men så bliver man også belønnet med en fantastisk udsigt ud over Berlin.

I kan læse mere på den  (lidt gammeldags) hjemmeside, der findes for Carillon Berlin.

Se en film fra youtube, hvor der spilles på klokkespillet (Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin)

Skriv gerne en kommentar