Obama has left Berlin…

Besøget skal lige sluttes af her på berlin-nyt også.

Nu kan Berlin ryste fjerene på plads og trafikken kan rulle normalt igen. Men mon ikke det var alt besværet værd? På billederne ser Obama-familien ud til at være glade for at være i byen. Og man kunne på pressemødet høre, Angela Merkel var blevet dus med Obama – eller måske var det omvendt? Det er alligevel noget, når en tysk politiker dutzer den amerikanske præsident. Han er jo ikke ligefrem den værste at være gode venner med. Det er ret godt gået, Angela Merkel!

Og talen? ja Obama kom jo ret meget ind på Kennedys tale for 50 år siden og brugte den meget elegant. Han citerede Kennedys udtalelse “ich bin ein Berliner” og brugte citatet til at påpege, at Berlinerne lykkeligvis nu er frie mennesker, og at det nu er andre steder i verden, at der er “berlinere” at solidarisere sig med. Det var en god tale, som Obamas taler altid er. Men der er vist også enighed om, at det ikke bliver en historisk tale. Som de fleste også bemærker, så er situationen i Berlin heller ikke den samme, som da Kennedy og Reagan talte. Og det er fint, at Obama holdt det på et afbalanceret og afslappet niveau. Der var 36 graders varme i Berlin i går og noget af det første Obama gjorde efter at være gået på talerstolen var at smide jakken og opfordre andre til at gøre det samme.

Berliner Morgenpost havde i går en artikel med Obamas, Michelles og døtrenes program nærmest minut for minut. Det syntes jeg var meget interessant at læse. I kan se artiklen på dette link.

På Berliner Morgenpost online er der flere billedserier fra Obama-besøget at se, og selvfølgelig havde rbb Abendschau også Obama på programmet i aftes. Der er resumé fra dagens program, kommentarer til talen og en reportage fra Schloss Charlottenborg, hvor Obama og Merkel sammen med flere gæster spiste middag. Se Abendschaus resumé af dagen.

Jeg lover at berlin-nyt i morgen handler om noget andet end Obama.

Skriv gerne en kommentar