Når Berlin er mere end kulisse

For nogle dage siden skrev jeg lidt om film, hvor byen Berlin spiller en stor rolle.

For nylig kom jeg omkring en dokumentarfilm i Rbb’s mediatek, der netop handler om dette emne. Filmen som hedder Hier dreht die DEFA – Berliner Orte und ihre Filme. I filmen tager filmkritikeren Knut Elstermann os med ud i det tidligere Østberlin og møder nogle af skuespillerne i legendariske DEFA-film som Berlin Ecke Schönhauser (1957),  Die Legende von Paul und Paula (1973),  og Coming Out (1989).

Det er interessant at se denne dokumentar på flere måde. Man ser mange optagelser af det nuværende Berlin, men ikke mindre interessant: i klip fra filmene ser man også, hvordan der så ud fx lige efter krigens slutning i en af de skelsættende film Die Mörder sind unter uns. Skelsættende fordi den behandler temaet den kollektive skyld, og fordi den viser realistiske optagelser fra den ødelagte by – det er ikke kulisser. Filmen blev ikke vist i Vesttyskland før 1971, hvor ARD viste den.

Prenzlauer Berg er lokation for mange af DEFA-filmene fortælles det i dokumentarfilmen. Området var ikke helt så ødelagt af krigens bomber, men blev på den anden side heller ikke renoveret. Så i mange af filmene med Prenzlauer Berg som “Drehort” kan man se, hvordan der har set ud før murens fald. I dokumentaren beskrives det bl.a. med filmen Solo Sunny fra 1980.

Der fortælles også om filmen Hostess fra 1976, der som jeg forstår det nærmest er lidt af en turist-film. I hvert fald ville man med filmen gerne vise Østberlin og især kvarteret omkring Alexanderpatz frem. Her taler Knut Elstermann også med skuespilleren, som havde hovedrollen i filmen, Annekathrin Bürger.

Jeg vil prøve at købe nogle af disse film, næste gang jeg kommer til Berlin. Mon ikke de kan fåes i f.eks. Dussmann?

Prøv en gang at se dokumentaren fra Rbb’s mediathek. Man skal nok ikke vente alt for længe med at se den, da den ikke bliver liggende til evig tid. Se filmen her.

Skriv gerne en kommentar