Mythos Vinyl på Museum Neukölln

Gutshof Britz med  bl.a. Museum Neukölln. Foto: Kirsten Andersen
Gutshof Britz med bl.a. Museum Neukölln. Foto: Kirsten Andersen

I sidste uge var jeg på besøg i Museum Neukölln. Det har været på listen længe, for jeg har læst meget godt om det museum. Nu var særudstillingen Mythos Vinyl anledningen og mit lange ophold i Berlin gjorde det muligt, da der jo en god bid transport derud fra Berlin Mitte med U-Bahn og bus.

Museet i Neukölln er et egnsmuseum. Alt hvad der udstilles, har tilknytning til området. Museet er indrettet i avlsbygningerne til Schloss Britz som en del af et større kulturcentrum.

Hele museets samling kan udforskes på PC'erne.
Hele museets samling kan udforskes på PC’erne.

Museets udstillingsområde er ikke ret stort, men et computerprogram fremstillet specielt til museet rummer en mængde informationer i form af tekster, billeder og film om de genstande, som findes i museets samling. På etagen over museet har museet et arkiv, hvor man på bestilling kan studere materialer fra samlingen og historien omkring dem nærmere. Kustoden, som fortalte om museets virke og historie, viste mig også sin yndlingsgenstand i samlingen, en lakplade med en reklamesang fra Karstadt fra 1929. Den er som alt andet i samlingen blevet indleveret til museet af en borger i Neukölln. Pladen førte til, at han viste mig en række billeder af den fantastisk flotte gamle Karstadtbygning i Neukölln. Den lignede nærmest en New Yorker skyskraber. Bygningen blev ødelagt af SS den 25 april 1945, da de ikke ville have, at russerne på indtog i Berlin skulle nyde godt af især fødevarerne i Karstadt. Der var også en skøn lille film om Karstadt bygningen, da den var i fuldt vigør før krigen. Det kunne være interessant at gå nærmere ind i den historie.

Udstillingen Mythos Vinyl i Museum Neukölln. Foto: Kirsten Andersen
Udstillingen Mythos Vinyl i Museum Neukölln. Foto: Kirsten Andersen

Museet gør et stort arbejde for integration, og for at de lokale beboere samles til aktiviteter og inddrages i udstillingerne.
Det sidstnævnte er også tilfældet med særudstillingen Mythos Vinyl. Her har museet bedt folk om at komme med deres yndlingsplade og fortælle historien, hvorfor det netop er den plade. På sådan en udstilling er det selvfølgelig også pladecoverne, som er interessante. Det kender vi jo allesammen.  Vi kan nøjagtig huske coverne på de singler, vi havde i pladealbummet.

Der var også gamle bekendte til mig på udstillingen – Rolling Stones, Beatles, Michael Jackson, Elvis m.fl. Der var også en original jukebox, et tv-radio-grammofon-møbel og flere pladespillere udstillet. Til udstillingen er udgivet et fyldigt katalog med baggrundsartikler og ikke mindst historierne fra de personer, som har bidraget med deres plader. Det er en fin lille udstilling, som jeg er glad for at have set. Den vises til 28. december. Se mere på www.museum-neukoelln.de/ausstellungen-wechselnde.php. I denne forbindelse vil jeg også lige gøre opmærksom på, at i denne uge er det Plattenladenwoche i hele Tyskland, en begivenhed der hylder den gode gamle pladeforretning, hvor man kan kigge på lytte til pladerne i timevis www.plattenladenwoche.de/.

Forresten – inden jeg gik på museet, satte jeg mig ind og spiste på Buchholz Gutshof Britz og spiste en gang Frikadeller à la jægerstil. Det var lækker mad, ikke i den billige ende, og det afsløredes hvorfor, da kustoden på museet beskrev spisestedet, som også er indrettet i avlsbygningerne med udtrykket “Restaurant mit Sternkoch!”

Skriv et svar