Museum für Fotografie

Når jeg tænker tilbage, er det egentlig helt utroligt, så meget vi nåede på den seneste Berlintur. Men den var også godt planlagt.

F.eks. nåede jeg også en tur på Museum für Fotografie mens Lisbeth var på Kate Kollwitz Museum, som jeg havde set.

Museum für Fotografie har været på min ønskeseddel mange gange, og da det ligger tæt på Rankestr. har det også været muligt før – men det blev så ikke før nu. Bygningen var oprindeligt Offizierskasino (spisested for officerer), og det fornemmer man, når man træder ind i den imponerende hall med et trappeparti i hele bygningens bredde. Desværre kan jeg ikke vise et foto af interieuret, for det var ikke tilladt at tage billeder indenfor.

Men der er billeder at se på Helmuth Newton Stiftungs hjemmeside. Den verdenskendte fotograf Helmuth Newton (1920-2004) er født i Berlin, men måtte som jøde forlade byen under nazismen.  I stueetagen vises en udstilling om Helmuth Newtons liv, personlige effekter og selvfølgelig en del af hans billeder. Den mellemste etage var under renovering, så samlingen af Newtons fotografier var desværre ikke udstillet, da jeg var der. Men de kommer jo frem igen. Hvis I kommer ind på museet og ser udstillingen om Newton, så læg mærke til han tale i forbindelsen med, at han fik den tyske fortjenstmedalje. Talen er ganske kort, men ingen har været i tvivl om, hvad han mente. Så går det lige med et op for éen, at man står i en by, hvor verdenshistorien har sat sine spor.

I den øverste etage, kaldet Kaisersaal, var en udstilling med titlen Idylle + Desaster. En underlig udstilling fra en privat samler, som havde interesseret sig for billeder af naturidyl og både natur- og personlige katastrofer. Det er jo den slags billeder, som man både tiltrækkes og frastødes af. Jeg gik den igennem, men det var den imponerende bygning og fortællingen om Helmuth Newton, som jeg husker. Og når hans billeder igen udstilles, så skal jeg derhen igen.

Se mere på Museum für Fotografies hjemmeside

Skriv et svar