Museet for uhørte ting

Lige et tip mere indenfor temaet “Hverdag”.  En nylig åbnet udstilling på Museum der unerhörten Dinge handler også om hverdagsting, men igen på en helt speciel måde. Først lige lidt om museet med det lidt sjove navn. Det er et privat museum, som ledes af Roland Albrecht.

Albrecht forklarer på museets hjemmeside, at han med museet ønsker at give plads til ting, som normalt er oversete og dermed også overhørte, og at han med museet ønsker at give tingene en plads, hvor de kan betragtes, og hvor de kan fortælle om sig selv. Det er ikke ting, han går og leder efter nogen steder, men ting som tilfældigt kommer for hans opmærksomhed. Så lytter han til, hvad de fortæller ham, og han er godt klar over, at tingene ikke altid holder sig til sandheden – og at det endda kan forekomme, at de direkte lyver. Han efterforsker nemlig det, de fortæller. Således var der en sten, som påstod at være en af de vises sten, men det viste sig at være bluff, da han gik historien efter. Det var altså kun en helt almindelig sten. Kan man mon fornemme en vis ironi her? Jeg håber det i al fald. I kan selv udforske Museum der unerhörten Dinge nærmere på http://www.museumderunerhoertendinge.de/index.htm

Jeg husker en gang for mange år siden, jeg var på museumskursus, hvor en mand også stod op og fortalte om sit Museum for fundne ting. Jeg syntes det var lidt mærkeligt.  Han tilføjede en ting hver dag – det kunne f.eks. være en tabt sut, han fandt på vej til arbejdet. Jeg tjekkede lige lidt op på ham og museet og minsandten om ikke det eksisterer i bedste velgående. Hvis I er interesseret, kan I læse om det i en udgave af Danske Museer fra 2012.

Men tilbage til Berlin. På Museum der unerhörten Dinge er der som sagt lige åbnet en udstilling med hverdagsting. Udstillingen „The Things are Us, We are the Things“ er tilrettelagt af den kinesiske designer og kunstner Yi Meng Wu. Hun har opstillet et eksperiment om, hvad der vil ske, hvis en række dagligdagsting fra Kina havnede i et tysk hjem og vice versa. Hvordan det går tingene i deres nye liv, får de lov til at fortælle sammen med de andre ting i museet.

Det skal nok være en dag, hvor man har et ret åbent sind, at man går på Museum der unerhörten Dinge, men sjovt ville det da være at se, hvad det er for noget. Udstillingen vises til 6. december – måske skal I lige snuppe en Glühwein mit Schuss til at åbne sindet en ekstra tand, inden I går ind og hører, hvad tingene har at fortælle 🙂

Skriv gerne en kommentar