Moske for fulde damp

I en bog jeg har købt om kunst og arkitektur i Berlin er beskrevet en bygning i Potsdam, som har en pudsig historie. Den vil jeg da lige gøre jer opmærksom på, så I får den med, hvis I under Berlin-besøget også tager en tur til Potsdam.

Bygningen ligner grangiveligt en moske med minaret og masser af mosaik-agtige udsmykninger. Det er med fuldt overlæg, at den skal ligne en moske, men den er det ikke. Den rummer noget af en helt anden kraft.  Det er nemlig Dampfmaschinenhaus an der Neustädter Havelbucht, bygget 1841-43.  Og indeni bygningen står Preussens kraftigste dampmaskine, som skulle få springvandet foran Schloss Sanssouci til at springe 38 meter i vejret.

Springvandet springer endnu, men nu er det drevet af elektriske pumper. Dampmaskinen kan dog stadig ses i funktion inde i den flotte og for omgivelserne så fremmedartede bygning, der drives af Stiftung Preussische Schlösser und Gärten. Besøget her vil sikkert være et hit især hos drenge og mænd, hvor museumsbesøg nogle gange ikke er det første på ønskelisten.

Læs mere om dampmaskinehuset SPSG’s hjemmeside, hvor I også kan læse om alle andre slotte i Berlin og Brandenburg.

Skriv gerne en kommentar