Miniaturebøger i Nicolaiviertel

Engang fik jeg en bog af min mor, som har fået den af en anden. Jeg husker ikke, hvem hun fik den af, men jeg vil spørge hende. Bogen er ikke større end ca. 10 x 5 cm, den er indbundet i brunt ruskind og med guldtryk på ryggen står Heine. Buch der Lieder. Den indeholder 256 sider med digte af Heine. Den er udgivet i London, årstal kan jeg desværre ikke se – men papiret er gulnet og jeg har set et eksemplar på Ebay, som skulle være fra 1910.

Når jeg skriver om bogen her, er det ikke fordi den er til salg, for den er jo en lille skat at have for sådan en germanofil som mig. Nej det er fordi jeg vil fortælle, at sidst jeg var i Berlin kom jeg forbi en butik i Nicolaiviertel, som handler med miniaturebøger: Die Welt der Miniaturbücher.

Det så interessant ud, men jeg havde ikke tid at kigge nærmere på det dengang. Jeg snuppede et billede af deres reklameskilt, så jeg kunne huske at skrive om den. Butikken har nemlig også en ret omfattende udstilling om miniaturebogens historie.

Den vil jeg ind og se engang og prøve at finde ud af lidt mere om min Heine-bog. Jeg har på fornemmelsen, at bogen har været læst en del, og fantaserer mig til at det er en romantisk soldat, som har haft den med sig i krigen. Det kan passe med tiden omkring 1. verdenskrig. Han har måske fået den af sin kæreste, inden han tog afsted. Et besøg i miniaturebøgernes verden kan måske hjælpe mig med at få det af- eller bekræftet om den lille bog havde denne funktion.

Se hjemmesiden for Die Welt der Miniaturbücher og læse om åbningstider m.v.

 

Skriv gerne en kommentar