Medizinhistorisches Museum på Charité

På udstillingen i Ephraim Palais med betydningsfulde berlinere gennem tiden møder man også Rudolph Virchow. Han levede fra 1821-1902 og var læge, videnskabsmand og politiker. Som politiker kæmpede han på de revolutionæres side i 1848 og han foranledigede senere som parlamentsmedlem byggeriet af sygehuse og forbedrede hygiejneforholdene i byen. Som videnskabsmand og forsker var han revolutionær med sine metoder indenfor patologisk forskning. Han udgav en mængde skrifter og grundlagde en samling af anatomiske præparater, som anskueliggjorde snart sagt enhver art af sygdomme.

Måske kan I huske, at jeg fortalte om, hvordan personerne på Ephraim Palais’ udstilling var forbundet med hinanden? Virchow var præsenteret i rummet med den velklædte bøddel, Julius Krautz. For han ville gerne have haft hjernen fra en af dem han henrettede – det fik han dog ikke.

I 1899 åbnede han det medicinsk historiske museum, som stadig er at se i Universitetshospitalet Charité. Der findes i alt 750 genstande i Virchows samling og med den som udgangspunkt arrangeres udstillinger med forskellige temaer.  Den nuværende udstilling har titlen Reise unter die Haut – en rejse under huden, som spænder over 300 års medicinhistorie.

Menneskekroppen og dens sygdomme, diagnostik og muligheder for behandling interesserer jo os allesammen. Jeg besøgte for nylig Museion – medicinsk historisk museum i København og var med på en rundvisning. Det var virkelig interessant. Det vil et besøg på medicinsk historisk museum i Charité garanteret også være. Virchow er verdensberømt og har virkelig været en videnskabsmand af format. Er man medicinstuderende må det næsten være et must at se museet.

Kig ind på http://www.bmm-charite.de/ og læs mere om museet, Virchow og  åbningstider. Der er også mulighed for rundvisning (også på engelsk)

Skriv gerne en kommentar