Kurt Weill uge på Komische Oper

Se det var lige det tidspunkt, hvor man skulle have været i Berlin! Fra 18. – 24. januar.

En hel uge på Komische Oper, hvor der opføres operaer, sange og musik af Kurt Weill (link til Wikipedia).

Mange kender Kurt Weill for hans musik til die Dreigroschenoper. Det var Brechts og Weills gennembrud i 1928 på Theater am Schiffbauerdamm i Berlin – nu Berliner Ensemble. De skrev nogle få flere operaer sammen, men deres samarbejder hørte dog hurtigt op. Dels ville Kurt Weill noget andet med sin musik og dels førte 2. verdenskrig begge i exil.

Kurt Weill bosatte sig i 1935 i USA og fik amerikansk statsborgerskab. Her komponerede han opera, operette, musical, kammermusik, orkestermusik, Lieder m.m. Af denne mangfoldighed består programmet på Komische Oper. Der er endda også Tanztee til lakplader.

Hvis man éen gang har hørt Kurt Weills musik, så glemmer man det ikke igen. Jeg kender mest til musikken fra 1920’erne. Jeg husker en gang jeg havde NDR 3 til at spille på radioen og der blev spillet et Kurt Weill Potpourri. Min søn var dengang 15-16 år, og han spidsede ører – og sagde, det er da noget sjovt musik det der. Det er det også. Det er umiddelbart iørefaldende og muntert, men passer alligevel til teksterne (som Brecht ofte stod for i den periode) og som jo havde et temmelig samfundskritisk bid.

Nu er chancen der for også at stifte bekendtskab med Weills senere Oeuvre – det ville jeg gøre, hvis jeg var i Berlin. Der er også et par koryfæer på solistlisten: Gisela May og Ute Lemper.

Se programmet på Komische Oper

Skriv gerne en kommentar