Køer i Europa

…og det er ikke køer på motorvejen, vi taler om.

Nej, det er fotografen Ursula Böhmer, der i årene mellem 1998 og 2011 har rejst i 25 europæiske lande og fotograferet køer. Det er der kommet en hel udstilling ud af med titlen All Ladies. Kühe In Eropa. Fotografien von Ursula Böhmer. Den åbnede på Museum Neukölln i fredags og den vises til den 20. april 2014.

Når man som jeg er vokset op med køer som en del af dagligdagen og har oplevet, hvor venligt et dyr en ko er, så bliver man nysgerrig efter at se sådan en udstilling. Der var som regel en af køerne, som man gav et navn, og som man kunne knytte sig mere til end de andre, nok ligesom man kan have det med en hest, vil jeg tro.

Fotografen har fået fastholdt kvægracer, der er ved at forsvinde i landbrugene rundt omkring, og med sine fotografier beskriver hun også, hvordan selve kvægdriften indenfor landbruget i Europa har ændret sig til nærmest at være en industri. Koen har gennem årtusinder tjent mennesket som arbejdsdyr og føde og gør det også den dag i dag. Men nu er landbrugsdriften nærmest blevet så industrialiseret, at køerne bliver betragtet som ren og skær råmateriale. Det vil Ursula Böhmer godt have os til at tænke lidt over, ligesom hun opfordrer til at vi har mere agtelse for koen. Det kan jeg kun tilslutte mig. Læs om udstillingen på Museum Neuköllns hjemmeside.

Jeg synes det er en sjov idé til en udstilling, og Museum Neukölln er også et interessant museum i sig selv. Ikke mindst med deres faste udstilling 99 x Neukölln, hvor de beder lokale beboere kommentere de udvalgte og udstillede kulturhistoriske genstande. Det kan I læse mere om på museets hjemmeside.

Skriv gerne en kommentar