Käthe Augenstein på Das verborgene Museum

Udstillingen Zurück in Berlin med fotografier af Käthe Augenstein vises på Das verborgene Museum indtil 9. februar 2014. Museets navn betyder “det hemmelige museum”. Museet udstiller nemlig arbejder af kvindelige kunstnere, som med tiden er gået i glemmebogen.

Således altså også Käthe Augensteins fotografier. Käthe Augenstein (1899-1981) virkede i som fotojournalist hos billedagenturet Dephot – en forkortelse for Deutscher Photodienst. Dephot var et af de største fotoagenturer i Weimarer Republikkens Berlin og dannede skole for den moderne fotojournalisme. Käthe Augenstein er en af de få kvindelige pressefotografer, som gjorde sig bemærket på dette felt og i denne periode.

Käthe Augenstein er født i Bonn, men rejste i 1927 til Berlin for at søge faglige udfordringer. Hun kom ind i kredsen af ekspressionistiske kunstnere som f.eks. Otto Dix, Renée Sintenis (link til mit tidligere indlæg) og Max Liebermann. Det førte til, at hun kom til at portrættere mange tidens førende kunstnere, og at hun kom på besøg i deres atelier og fotograferede.

Det succesrige Dephot blev lukket af nazisternes propagandaministerium  i 1932, og Augenstein kom til at arbejde hos Ullstein. Her arbejdede hun i fotoatelieret og blev sendt på fotorejser. Hun overtog endvidere fremkaldelse af farvenegativer, da hun var den eneste, der beherskede dette felt.

I kampen om Berlin i anden verdenskrigs slutfase brændte hele Augensteins arkiv og fotoudstyr. Hermed gik en stor del af hendes fotografier fra næsten 20 års arbejde i Berlin tabt. Udstillingen hedder imidlertid  Zurück in Berlin – Tilbage i Berlin. Det gør den fordi de ca. 80 Vintagefotografier, som efter bearbejdelse nu udstillles på Das verborgene Museum, har været opbevaret i Bonn. Augenstein havde gemt dem hjemme hos sine forældre, dels af politiske grunde og dels fordi det var nogle hun særligt ville gemme.

Jeg læste om udstillingen i tidsskriftet MuseumsJournal, og syntes den lød så interessant, at jeg ville give tippet videre. I kan læse en del mere om udstillingen og Käthe Augenstein på Das verborgenes Museums hjemmeside. På hjemmesiden for Artefakt Kulturkonzepte kan I også se nogle af fotografierne, som er med på udstillingen.

Skriv gerne en kommentar