Indiansk kultur og kunst i Gropius-Bau

Mange af os stiftede først bekendtskab med indianerne gennem fjernsynets westernfilm i 1960’erne. Og filmene vises jo stadig – …ok måske kun de bedste af dem. Da vi blev ældre begyndte vi nok at blive klar over, at det sikkert ikke hang sådan sammen, som filmene viste – at indianerne var de onde og cowboy’erne de gode.

I 1970’erne begyndte de indianere, som havde overlevet krigene med europæerne, at gøre mere opmærksom på sig selv i selvstændighedsbevægelser. Hvem husker ikke Johnny Cash’s sympati sang om Ira Hayes.

Nu tilbage til Berlin. På Martin-Gropius-Bau vises indtil 6. januar udstillingen Auf den Spuren der Irokesen. Her kan man få et mere nuanceret indtryk af indianerne. Udstillingen fortæller om Irokeserstammen og dens kultur lige fra dens oprindelse og til selvstændighedsbevægelserne i det 20. og 21. århundrede. Det betyder selvfølgelig også, at der fortælles om det for indianerne skæbnesvangre møde med den europæiske kultur. Der vises historiske malerier og effekter, som er lånt af museer i Amerika og andre europæiske museer.

Udstillingen gør mere end det. Den viser nemlig også indianernes kunst, malerier og kunsthåndværk.  Og den sætter indianske samtidskunstneres overfor de historiske.

Der er en række rundvisninger i udstillingen, bl.a. hver søndag og på helligdage kl. 14.

Se mere på Martin-Gropius-Baus hjemmeside. Udstillingen har tidligere på året været vist i Bonn, og på hjemmesiden for Bundeskunsthalle ligger en hel masse materiale og billeder, som I kan kigge på.

Skriv gerne en kommentar