Husk udstillingen på filmmuseet.

På filmmuseet vises indtil 27. april særudstillingen Licht und Schatten. Am Filmset der Weimarer Republik. Jeg gentager lige min omtale af udstillingen, da det er noget jeg selv nødigt ville gå glip af, hvis jeg skulle til Berlin.

Udstillingen beskriver en særlig kreativ fase i den tyske filmhistorie. Film som Das Cabinet des Dr. caligari, Nosferatu, Metropolis og Der blaue Engel er alle eksempler på den nyskabelse, som skete indenfor tysk film i Weimarertiden, og som siden dannede normer for film i hele verden. Jeg tror disse film også er kendt for de fleste af jer, og at I med det samme kan se billeder for jeres indre øje.

Eftervirkningerne af 1. verdenskrig, hverdagsrealisme, de politiske udfordringer og kampe i den nye demokratiske republik var sammen med tidens turbulente tempo og teknikfasciation  temaer som blev skildret af filmkunstnerne i perioden op til 1933.

Herefter ændredes alt i det tyske samfund med nazisternes magtovertagelse, også mulighederne for filmskaberne. Instruktører (Fritz Lang, Robert Siodmak og Max Ophüls), manuskriptforfattere (Walter Reisch, Curt Siodmak og Billy Wilder), og kamerafolk (Karl Freund, Franz Planer og Eugen Schüfftan) blev på grund af deres jødiske herkomst forbudt at lave film.  Mange af dem emigrerede til USA og fortsatte deres arbejde der.

Udstillingen Licht und Schatten. Am Filmset der Weimarer Republik handler ikke så meget om  filmene, men skildrer med fotografier selve produktionen af filmene. Vi kommer med på filmsettet via de fotografer, som ledsagede filmholdet for at dokumentere arbejdet og for at tage billeder af de kendte skuespillere, så man kunne promovere filmene i pressen.  På udstillingen ser vi originale fotos fra filmmuseets samling, udvalgt af filmhistoriker og udstillingenskurator Hans Helmut Prinzler.

Jeg læste i magasinet MseumsJournal om en model af filmstudiet Lixi Atelier i Weissensee, hvor filmen Das Cabinet des Dr. Caligari blev optaget. Der var en spændende beskrivelse af filmen, og hvordan det var på totalt low-budget niveau både hvad kulisser og produktionstid angik. På seks uger blev manuskriptet skrevet og optagelserne foregik på en uge. Det tror man jo næsten er løgn. Men i filmmuseets faste udstilling vises også en udstilling om Das Cabinet des Dr. Caligari,  og her kan man også se modellen af filmstudiet med kulisser og optagelsesscener. Se omtalen af denne udstlling her.

Læs mere på Deutsche Kinematheks hjemmeside. Se også TVBerlins film om udstillingen på Youtube.

Skriv gerne en kommentar