Holocaust Gedenktag

I dag den 27. januar er Holocaust Gedenktag i hele verden. Mindedagen for ofrene for Nazismen. Så dagens tekst er lidt i forlængelse af indlægget i går om Zertstörte Vielfalt. For der vil nok ligge en del arrangementer under dette projekt i dag. Det er ikke så nemt på nettet at finde arrangementer i anledning af dagen, men jeg har fundet en side med “Erinnerungsorte für die Opfer des Nationalsozialisten”  – der er også en App til android og I-phone.

Det som jeg gerne vil gøre opmærksom på er, at der i Bundestag hvert år holdes en Gedenkstunde, hvor Bundespräsident Prof. Dr. Norbert Lammert holder en tale, og hvor der inviteres en gæstetaler. I år bliver denne mindestime dog først holdt den 30. januar – da den 27. januar er en søndag. Det har nok noget med Bundestags organisation at gøre. Gæstetaleren i år er forfatterinden, Inge Deutschkron f. 1922. Hun voksede op i Berlin, hvor hun og hendes familie blev forfulgt af Nazi-regimet som jøder og politiske modstandere. Hun overlevede i Berlins undergrund og engagerede sig senere som aktivist og forkæmper for demokrati og menneskerettigheder – og frem for alt for at mindes ofrene for nazismen. Bundestags Gedenkstunde transmitteres over nettet fra www.bundestag.de, så man kan følge den hvis man har lyst og lejlighed til det. Læs mere på Bundestags hjemmeside.

Man kan også se den efterfølgende fra Bundestags hjemmeside. Og denne mulighed er egentlig grunden til at jeg gør opmærksom på begivenheden i dag. For jeg har her til morgen set Gedenkstunde fra sidste år. Den ligger på Bundestags hjemmeside om Gedenkstunde 2012.

Sidste år var gæstetaleren litteraturkritikeren Ralph Reich-Ranicki. Hans bog Mein Leben har jeg tidligere omtalt. Her fortæller han bl.a. om sin tid i Warzawa-ghettoen, som han overlevede – men måtte se sine forældre og sin bror sendt afsted til deportation. I sin tale i Bundestag fortæller han om dagen, hvor han blev beordret til at oversætte deportationsbeslutningen, og tiden derefter. Det er uafrysteligt at høre ham fortælle og se, hvordan denne selvoplevede beretning gør indtryk på hele forbundsforsamlingen. Manden der fortæller, har selv oplevet det, intet er opdigtet eller dramatiseret. Det bliver bare fortalt. Reich-Ranicki er nu 91 år og svækket, så det kan være vanskeligt at forstå alt, hvad han siger –  men både hans og Norbert Lammerts taler ligger i tekst på Bundestags hjemmeside, så dem kan I evt. printe og have som støtte. Læg mærke til, at der er helt stille lang tid efter Reich-Ranicki er færdig med sin tale – derefter er der langt stående bifald, og alle bliver stående til Reich-Ranicki er blevet ført på plads og har sat sig. Næsten som en kongelig, der æres. Han er da også æret med Bundesverdienstkreuz mit Stern, men her er det nok mere hans tale, der bevirker æren.

Brug lidt af jeres søndag på at se sidste års Gedenkstunde, det er ikke bare relevant men også nødvendigt med sådan en mindedag.

Reich-Ranickis tale i tekst

Norbert Lammerts tale i test

Skriv gerne en kommentar