Gourmet Guide Berlin

Berliner Morgenpost har udgivet en bog med de 100 bedste restauranter i Berlin. Restauranterne er udvalgt og bedømt af avisens madskribent Heinz Horrmann. Jeg blev opmærksom på bogen, da Jens sendte mig en udgave af Berliner Morgenpost fra sit seneste Berlin-besøg (tak for det, Jens). I denne avis anmeldte Horrmann Restaurant Brecht, som ligger ved Schiffbauerdamm et lille stykke væk fra Berliner Ensemble – men ikke længere end det kunne passe at spise der inden en teaterforestilling. Og efter anmeldelsen at bedømme kan man roligt gøre det. Horrmann var begejstret. Jeg husker ikke mere detaljerne, blot at han kunne anbefale stedet.

Sammen med artiklen blev det nævnt, at man kan købe bogen Gourmetspitzen, Die besten 100 Restaurants in Berlin via Berliner Morgenposts hjemmeside, men jeg købte den på Amazon.de til en pris af 16,90 € + dansk moms og forsendelse. Jeg synes bogen er pengene værd og kan varmt anbefale den. Horrmann skriver godt – det er ikke bare opremsning, og man får lidt lokalhistorie med samtidig. Restauranterne bliver i bogen bedømt med point i form af pletter – max pletter er 5. Horrmann strør ikke om sig med pletterne, Il Punto får tre. Sådan en bog som Gourmetspitzen er meget nyttig, hvis man vil spares for ærgelsen med at gå ind på en restaurant og blive skuffet – der er nemlig også spisesteder blandt disse 100 bedste i bogen, som kun får 1 plet. Der ville jeg stole på Horrmann og blive væk.

Jeg slog op på en tilfældig side (156) – her anmelder Horrmann restauranten Il Punto i Neustädtische Kirchstr. 6. Han fortæller, at restauranten tidligere lå ved Brandenburger Tor, hvor politikere fra alle partier yndede at mødes om aftenen. Hvorfor den blev lukket ved Horrmann ikke, men nu er der altså åbnet en intaliensk pasta-restaurant af samme navn på den ovennævnte adresse. Horrmann har været der og spist fisk (Seeteufel), Kalvemedaljoner “alla parmigiana”  og dessert (Crème brûlée med gedeost) – for som han skriver, italienske restauratører kan godt blive lidt stødt, hvis man ikke ønsker dessert…

Se åbningstider og menukort  på www.ilpunto.net,  U+S-Bhf Friedrichstrasse.

En sjov lille tilføjelse, som egentlig ikke kommer Berlin ved: Horrmann har i bogen givet sin anmeldelse  overskriften Ein kleiner Italiener. Det er sikkert en reference til Connie Froeboess’ hit “Zwei kleine Italiener”  (link til YouTube) fra 1962, som enhver tysker vil fange. Sangen var en sand landeplage, og jeg er så gammel, at jeg også kan huske den danske udgave Tina og Mirana – jeg opfattede dog ikke helt navnene, jeg troede det var vores kære gamle naboer Stine og Marinus der blev sunget om….

Skriv gerne en kommentar